Кинеска купује америчку банку

Први пут у историји, кинеска државна банка склопила је уговор према којем ће постати већински власник једне америчке финансијске институције. Индустријска и комерцијална банка Кине, према неким мjерилима највећа свјетска банка, пристала је да плати око 100 милиона долара за 80 одсто власништва у америчком огранку Банке источне Азије, чије је сједиште у Хонг Конгу, […]

недеља, јануар 23, 2011 / 10:09

Први пут у историји, кинеска државна банка склопила је уговор према којем ће постати већински власник једне америчке финансијске институције.

Индустријска и комерцијална банка Кине, према неким мjерилима највећа свјетска банка, пристала је да плати око 100 милиона долара за 80 одсто власништва у америчком огранку Банке источне Азије, чије је сједиште у Хонг Конгу, али која има 13 пословница у америчким савезним државама Калифорнија и Њујорк, јавио је радио "Глас Америке".

Уговор је потписан у Чикагу ове седмице, на крају четвородневне посјете кинеског предсједника Ху Ђинтаоа Сједињеним Државама. Америчка регулативна тијела и даље треба да одобре уговор, што би могло да потраје до краја године.

Кинеска влада има 70 одсто власничког удела у поменутој кинеској банци и уколико уговор буде потврђен, било би то први пут да једну америчку финансијску институцију контролише банка у власништву кинеске владе, навео је "Глас Америке".Оставите одговор