Кина купила велике количине кукуруза из Украјине?

Трговци у Азији и Европи вјерују да су кинески увозници у посљедње двије седмице из Украјине купили велике количине кукуруза за прехрану стоке.

четвртак, 28 септембра, 2023 / 16:23

Трговци нису могли да наведу прецизне количине, али је неколико њих рекло да је ријеч о више стотина хиљада метричких тона. Извор из украјинске Владе потврдио је продају кукуруза Кини, мада је усљед ратних дејстава и ратне пропаганде, и званично саопштење власти из Кијева упитно.

"Увозници у Кини купили си око 10 до 12 панамак товара украјинског кукуруза за испоруку у новембру и децембру", рекао је трговац чије је сједиште у Сингапуру. Панамак је мјера за величину брода са капацитетом који обично прелази 60.000 тона жита.

Овај трговац је рекао да је украјински кукуруз тренутно најјефтинији на тржишту.

"Не могу да вам кажем колики је обим, али знам да су многи то урадили и то је добар тренд за украјински кукуруз", изјавио је извор из Владе Украјине.

Кина је традиционално један од највећих купаца украјинског кукуруза који се користи као храна за стоку.

Сматра се да Украјина има велике количине кукуруза за извоз. Ове године, жетва је у тој земљи донијела 25,6 милиона тона кукуруза, а потенцијално би могло да се извезе 19 милиона тона, процјењује консултантска кућа "АПК-информ".Оставите одговор