Касно Селаковић у трибунал стиже: Обећана помоћ Србима у Хагу

Министар правде и државне управе Никола Селаковић изјавио је да ће Србија убудуће на сваки начин помагати српским држављанима који се налазе у притвореничкој јединици у Схевенингену, јер је то њена дужност и обавеза. “То је наша дужност и обавеза. Држава се према тим људима у прошлости односила често као према потрошној роби која се […]

петак, 25 јануара, 2013 / 10:18

Министар правде и државне управе Никола Селаковић изјавио је да ће Србија убудуће на сваки начин помагати српским држављанима који се налазе у притвореничкој јединици у Схевенингену, јер је то њена дужност и обавеза.

“То је наша дужност и обавеза. Држава се према тим људима у прошлости односила често као према потрошној роби која се испоручи, па се више нико за њом не окреће. Однос државе према тим људима није смео да буде завршен њиховим изручењем. И тако је начињена велика штета. А ја сам у Хаг ишао као на бојиште после битке”, рекао је Селаковић за “Новости”.

Он је додао да је здравствена њега и лијечење притвореника најтеже питање и да ће Србија одмах предложити да једном у шест мјесеци тим љекара из наше земље одлази у Хаг како би извршили систематски преглед оптуженика да би им се одредила трајна здравствена њега.

Министар је навео да притвореницима сметају двоструки аршини, јер на примјер хрватски пацијенти могу да оду на операцију у своју земљу, док се српски оперишу у Холандији.

Селаковић је навео и да је један притвореник двије године тражио систематски преглед и то му није дозвољено, док је Ратко Младић тек послије мјесец и по дана тешке упале плућа пребачен у специјалистичку клинику.

Министар најављује и да ће држава промијенити регулативу која се тиче материјалне помоћи притвореницима и њиховим породицама, а покушаће и да омогући да српски држављани казне издржавају у Србији.

Када је ријеч о судским процесима, Србија ће у преосталим случајевима много брже одговарати на захтјев одбране да им доставимо документацију и доказе, каже Селаковић, додајући да постоји могућност и захтијевања ревизије неких поступака јер су се појавили нови докази који нису извођени.

Селаковић је подсјетио да је његова посјета Хагу услиједила послије скандалозних пресуда хрватским генералима Маркачу и Готовини и Харадинају и да је званичницима суда рекао да је, послије новембра 2012, Трибунал апсолутно изгубио кредибилитет.

“Председнику суда Теодору Мерону три пута сам постављао исто питање: Ко је убио 1.700 Срба у операцији ‘Олуја’ и ко је крив за то што је 200.000 Срба присилно протерано са простора где су живели вековима. Два пута је одговарао тако што је скренуо са теме, да би се, кад сам му трећи пут поновио питање, цинично насмејао. Уверавао ме да су судије Хашког трибунала на највишем професионалном нивоу и потпуно професионално радиле свој посао”, каже Селаковић.

Поводом оптужби организације “Наши” на рачун неких НВО и медија Селаковић каже да министар правде и државне управе не одлучује о томе да ли постоје услови да се некоме забрани дјеловање, али да лично и јавно осуђује сијање мржње, сваку хајку, харангу, напад на појединце и организације.

“Од мене нико не може да очекује да процесуирам. Тужилаштво је већ реаговало тим поводом. Али, дићи целу Србију на ноге због 200 плаката са неким оптужбама које се износе годинама на интернет сајтовима и у медијима и да то постаје државно питање број један, обично је претеривање”, сматра Селаковић.

Поводом реформе правосуђа и оцјене ЕУ, Селаковић каже да се све учинити да правосуђе више не буде негативно оцијењено.

“Бриселска оцена коју смо добили у децембру је охрабрујућа и мотивише нас да у даљем уређењу система правосуђа идемо напред”, додао је он.

Министар каже и да је уклањањем споменика у Прешеву та прича потпуно завршена: “Поштована је строго правна процедура и држава је показала да се њена ефективна власт спроводи по закону.”

Поводом рушења српских гробаља на КиМ Селаковић сматра да то није одговор Албанаца на уклањање споменика у Прешеву, већ да је у питању црна косовска свакодневица већ деценијама.

“Споменик у Прешеву је величао злочин, а на Косову се систематски уништавају надгробни споменици који се налазе баш на гробљу, где им је и место. У многим селима и варошицама не могу се више познати српска гробља, а на многима су подигнуте куће. Међународна заједница би морала да подигне глас због тих монструозних чињеница”, сматра Селаковић.Оставите одговор