Кабловскi оператери против монопола на преносе тениса

Излаз из тренутне ситуације у вези са преносом тениских мечева јесте да Кокуренцијски савјет БиХ наложи агенцији "Ико медија" да одмах омогући преношење тих спортских догађаја другим оператерима за примјерену финансијску надокнаду, сматра потпредсједник Асоцијације кабловских оператера БиХ Ацо Кабаница. Кабаница, који је власник бањoлучког предузећа „Елта-кабел“, рекао је да би Конкуренцијски савјет требало да […]

недеља, март 24, 2013 / 23:38

Излаз из тренутне ситуације у вези са преносом тениских мечева јесте да Кокуренцијски савјет БиХ наложи агенцији "Ико медија" да одмах омогући преношење тих спортских догађаја другим оператерима за примјерену финансијску надокнаду, сматра потпредсједник Асоцијације кабловских оператера БиХ Ацо Кабаница.

Кабаница, који је власник бањoлучког предузећа „Елта-кабел“, рекао је да би Конкуренцијски савјет требало да казни „Ико медију“ са 10 одсто од промета због нарушавања тржишта.

Ико медија је власник Спорт клуба и Спорт клуб +, који се може гледати само на њиховом систему Тотал ТВ.

„Ико медија“ је издала забрану преноса тениских мечева турнира који је игран у Индијан Велсу свим кабловским и телекомуникацијским оператерима у БиХ, са образложењем да је права емитовања купила за себе.

„Чињеница је да се догодио преседан у дистрибуцији кабловских канала, гдје је `Ико медија` купила права за одређени спортски догађај и закључала их у фиоку и не да никоме у држави да их преноси, осим фирми које су са њом у повезаним односима“, подсјетио је Кабаница.

Он је навео да кабл-оператери у БиХ нису адреса која може било шта да промијени и да је у овом случају закон јасан. „Онај ко има права дужан је да их да на коришћење свим заинтересованим операторима. Они то не дају, већ крше закон“, навео је Кабаница.

Он је нагласио да је за нарушавање тржишта надлежан Конкуренцијски савјет „који то посматра и ништа не чини“.

„Они су адреса да кажу како то може да се догађа у БиХ да важан спортски догађај који јесте на располагању, да га неко насиљем закључа у фиоку и не да да га грађани, односно потрошачи у БиХ, гледају“, рекао је Кабаница.

Он је гледаоцима поручио да се обрате Регулаторној агенцији за комуникације /РАК/ и Савјету Агенције. „Нека их питају зашто сједе на тим столицама ако неће да штите интересе потрошача и тржиште БиХ“, додао је Кабаница.

Он је нагласио и да треба утврдити како се догодио такав преседан у БиХ да грађани не могу гледати спортски догађај који је на располагању и који је могуће гледати.

„Ту су кривци или оператери или РАК или Конкуренцијски савјет. Ми оператери смо на располагању да се утврди одговорност, али потрошачи ни оператери нису криви“, рекао је Кабаница.

Он је закључио да прекршилац ради криминалне радње „зато што су му органи ове земље дозволили да то ради и неће да га санкционишу“. „Увијек је било прекршилаца и увијек ће их бити, али органи морају дјеловати“, додао је Кабаница.

Регулаторна агенција за комуникације БиХ потом је подсјетила да су кабловски оператери, према условима дозволе, обавезни да затамне садржаје када за то добију захтјев од власника права за емитовање одређених програма.

У америчком граду Мајамију у току је тениски турнир из „Мастерс“ серије.Оставите одговор