Јосиповић: Меморија не смије украсти будућност

САРАЈЕВО – Предсједник Хрватске Иво Јосиповић поручио је у понедјељак у Сарајеву да живимо у временима када није лако и једноставно преносити поруке мира, посебно не на овим просторима. Он је ипак додао и да добра политика подразумијева поштовање према другом, разумијевање и договор са другим и различитим. "Постоји још сувише страха, затворености, неповјерења, тешких […]

понедељак, 14 фебруара, 2011 / 13:33

САРАЈЕВО – Предсједник Хрватске Иво Јосиповић поручио је у понедјељак у Сарајеву да живимо у временима када није лако и једноставно преносити поруке мира, посебно не на овим просторима.

Он је ипак додао и да добра политика подразумијева поштовање према другом, разумијевање и договор са другим и различитим.

"Постоји још сувише страха, затворености, неповјерења, тешких сјећања. Нама свима треба да поново почнемо вјеровати једни другима, да се ослободимо страха и предрасуда, да не допустимо да нам меморија украде будућност", рекао је Јосиповић на уручењу признања "Слобода за 2010. годину", коју му је додијелио Међународни центаз за мир Сарајево.

Он је истакао да ова награда за њега има вишеструко значење, наводећи да је слобода једна од најважнијих ствари на свијету која подразумијева храброст, поштовање према другом, тежњу за хармонијом.

"Добра политика није могућа без слободе, без храбрости и потребе да се стварају нове, чистије вриједности", рекао је Јосиповић.

Он је додао да прошлост не можемо промијенити, али да је можемо разумјети.

"Ми смо мале земље и мали народи. Улазимо у велике јаке асоцијације слободних европских народа. У тим асоцијацијама морамо сачувати свој идентитет, своју различитост и слободу. Да би човјек поштовао другог и другачијег, да би био слободан, треба да буде солидаран, ослобођен од предрасуда и страха и себичности", закључио је Јосиповић.

Награду је Јосиповићу уручио директор Међународног фестивала "Сарајевска зима" Ибрахим Спахић, а додијељена му је за јединствено компоновање мира и суживота у слободи.

Јосиповић је разгледао сталну поставку Земаљског музеја, а након уручења награде присуствовао је свечаности "Горан Матовић – сарајевски Тин", поводом 120 година рођења пјесника Аугустина Тина Ујевића.Оставите одговор