Је ли ово стандарта Српске?

Стандарта или штандарта је посебна, уникатна застава са хералдичким мотивом, најчешће изведена из садржаја грба и по правилу је вије највиши извршни представник титулара на копљу.

понедељак, март 9, 2020 / 09:38

Но, пошто Српска нема грб, већ импровизовани амблем, логично је да ваљда нема ни стандарту? Ту заставу, коју у својим одајама и мјесту боравка вјеша предсједник и која симболише и његову власт и државу као такву?

Но, једна таква застава са новокомпонованим грбом по мјерилима ОХР и "међународне заједнице", извјешена је прије пар дана на Палату предсједника у Бањој Луци. Поставља се питање: Ко је и којим правним актом, изгласаним од кога, ову спрдњу од обиљежја начинио и на предсједничку резиденцију поставио?

Ко год да је, срамота је.

Овај "грб" ваљда није увредљив за "друга два народа" на начин на који то јесте двоглави орао који вуче традицију још из Византије. Oдатле су га адаптирали Немањићи, а проширио се све до Русије.

Наметнутим одлукама на свеједно октроисани Устав БиХ, а онда и Устав Српске, нашем Уставном суду РС је пало на ум да је правно основано пресудити како је рођени грб, рођене земље, која је установила и сам тај суд – неуставан?!

Двоглави орао непожељан у СНСД из идеолошких разлога?

Исто тако, Бања Лука и Невесиње су експресно промијенили своје "једнонационално обиљежене грбове", док им у Ефбиху то не пада на памет у двоцифреном броју таквих општина и градова. Знајући све то, а у тренуцима тешке борбе са тзв. Уставним судом БиХ у којем пресуде доносе три странца и два муслимана, против четири домицилна хришћана, биће да је ова застава и грб нека врста партијског?

На црвеној подлози, овај стијег из даљине личи на турску заставу, или бар заставу Туниса, док би неинспиративни Невладинићи без проблема могли фотошопирати кукасти крст у бијели круг. Сами им се намјештају овако идиотским избором знамења државе, која је традиционална српска знамења имала до посљедњег доласка СНСД на власт.

Биће да двоглави орао Карађорђевића и Краљевине Југославије није враћен на сусједни Бански двор из идеолошких разлога? Из поштовања геноцидне политике усташке НДХ и комунистичке ФНРЈ? Односно данашњег ОХР, ЕУ и НАТО интегратизма?

Не би АНП био добро примљен у јавности, у случају да је двоглави орао враћен тамо гдје га је Бан Милосављевић поставио? У том случају да се уклони и споменик овом "великорпском националисти"?

Додик и Комшић имају нешто заједничко?

У овим тренуцима, пошто јој нико не може то ни забранити, ни ускратити, Жељка Цвијановић и њен кабинет би требали прије свега пружити симболички отпор дјеловању страних судија.

Умјесто шупљих фраза и естрадно запаљивих изјава, без ријечи, на за то предвиђеном мјесту извјесити грб Републике Српске. Онакав, какав је по већ заборављеном Уставу и законима, који су погажени страним насиљем и домаћом сервилношћу.

Исто тако би Милорад Додик, по угледу на Џаферовића који има (српске) љиљане Котромањића и раније Човића са "струкираном шаховницом" Херцег Босне, требао у свој кабинет ставити двоглавог орла. Или се он након спина око заставе коју је Фронтал.РС поздравио, угледа на Комшића, који у кабинету држи слику диктатора Јосипа Броза?

Да би ишли ка независности и интерграцијама са Србијом и Црном Гором, на првом мјесту не би смјели више користи тај смијешни стикер који зовемо "амблемом". Судећи по писму које се користи за титловање страних филмова и серија на РТРС, односно уз латинични натпис и опредјељење наших изабраних народних представника у НСРС, на том амблему стоје слова ПЦ?

Не прави се кућа од крова, већ од темеља. И, кад смо већ код пословица: Не почиње свијет, па самим тим ни српство, од тренутка када неко дође на власт. Самим тим се ту ни не завршава.

Не будите кукавице и скоројевићи, вратите нам двоглавог орла тамо гдје му је мјесто!4 КОМЕНТАРА

  1. Читао сам до овог подругљивог атрибута “ невладић“.
    Бити толико покварен па без икаквог повода дирати у Турску и Тунис. То је ваљда инспиративно.
    Барем сте смогли снаге рећи да је нацистичку хералдику донио тзв. српски члан на британском транспортеру.

    https://hr.wikipedia.org/wiki/Nacisti%C4%8Dka_simbolika#/media/Datoteka:Flag_of_the_NSDAP_(1920%E2%80%931945).svg

Оставите одговор