Јакоб Финци незадовољан рјешењем за Сејдићфинција

Јакоб Финци, један од актера пресуде "Сејдић-Финци”, која се тиче елиминисања националне дискриминације из Устава БиХ при кандидовању за државне функције, оцијенио је да оно што је договорено на састанку партијских лидера из БиХ у Бриселу није имплементација те одлуке суда у Стразбуру. То није спровођење судске одлуке већ рјешавање проблема трећег конститутивног народа, односно […]

понедељак, март 25, 2013 / 08:56

Јакоб Финци, један од актера пресуде "Сејдић-Финци”, која се тиче елиминисања националне дискриминације из Устава БиХ при кандидовању за државне функције, оцијенио је да оно што је договорено на састанку партијских лидера из БиХ у Бриселу није имплементација те одлуке суда у Стразбуру.

То није спровођење судске одлуке већ рјешавање проблема трећег конститутивног народа, односно давања одређених гаранција да ће у хрватским кантонима моћи да се изабере хрватски члан Предсједништва БиХ, и то не неко ко ће бити формално Хрват, а неће задовољавати критеријуме које те политичке партије имају, рекао је Финци новинарима.

Он је додао да, међутим, уопште није јасно на који начин ће сви грађани БиХ моћи да се кандидују за мјесто у Председништву БиХ, што пресуда Суда у Стразбуру изразито тражи, него се само говори о томе како ће електори бирати касније своје кандидате.

„Увијек је боље договорити се него се не договорити. Ако буде функционисао, биће ми драго да у октобру 2014. године ипак имамо изборе”, казао је Финци.

„Изгледа да су напокон наши политичари схватили шта значи кад вас суспендују из Вијећа Европе, јер то није само да делегација од пет људи неће сједети тамо на састанцима, него се аутоматски прекидају сви односи и са Свјетском банком и са ММФ-ом и са Европском банком за обнову и развој…”, закључио је Финци, а преносе медији у БиХ.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор