Извињење Израела услов за побољшање односа с Турском

АНКАРА – Министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу рекао је данас да Анкара жели да нормализује односе са Израелом, али да је услов извињење Израела обештећење породице жртава напада на конвој бродова са хуманиртарном помоћи за Палестинце. САД и ЕУ су позвале Турску и Израел да поправе односе да би допринијеле мировним напорима на Блиском […]

недеља, децембар 26, 2010 / 07:51

АНКАРА – Министар спољних послова Турске Ахмет Давутоглу рекао је данас да Анкара жели да нормализује односе са Израелом, али да је услов извињење Израела обештећење породице жртава напада на конвој бродова са хуманиртарном помоћи за Палестинце.

САД и ЕУ су позвале Турску и Израел да поправе односе да би допринијеле мировним напорима на Блиском истоку.

„Имамо намјеру да се помиримо са Израелом. Ми смо за мир са свим земљама”, рекао је Давутоглу у разговору са групом новинара у Истанбулу, преноси државна агенција Анадолија.

„Зашто бисмо жељели лоше односе са земљом за коју покушавамо да издејствујемо мир”, рекао је турски министар, алудирајући на посредовање Турске између Израела и Сирије 2008. године што јој је донијело међународно признање.

Израел и Турска су последњих 15 година изградиле јаке војне и економске везе, а Турска постала најближи савезник Израела у исламском свијету.

Њихови односи, међутим, почели су да се кваре када је турска, происламска влада све жешће почела да критикује понашање Израела према Палестинцима.

Односи су на најнижу тачку пали у мају ове године, када су израелски командоси убили девет активиста из Турске, при нападу на брод који је покушао да пробије израелску блокаду и достави хуманитарну помоћ области Газе гдје живе Палстинци.

Турска је повукла амбасадора из Тел Авива, а као услов за побољшање односа затражила извињење Израела и исплату одштете породицама жртава.

„Турски грађани су убијени у међународним водама, ништа не може да прикрије ту истину. Желимо и да очувамо односе, и да одбранимо наша права. Начин да се наше пријатељство са Израелом настави је да се (та земља) извини и понуди компензацију”, рекао је Давутоглу.

Министар је то рекао дан пред очекиван повратак нападнутог турског брода, „Мави Мармаре”, који би сутра требало да доплови у Истанбул, уз најављен свечани дочек.Оставите одговор