Име му је Нарухито: Јапан добио цара-бога по 126. пут

Јапански цар Нарухито преузео је званично трон на церемонији одржаној у царској палати. Церемонија служи да монархија придобије подршку јавности и очува јапанску културну баштину.

уторак, 22 октобра, 2019 / 14:06

Церемонија устоличења Нарухита као 126. цара у најстаријој насљедној свјетској монархији представља врхунац ритуала предаје пријестола пошто је његов отац Акихито абдицирао у мају.

То је, такође, била прилика и за дипломатске активности, јер је око 2.000 гостију, укључујући и стране државнике, било позвано на устоличење новог јапанског цара.

Међу најугледнијим гостима био је британски принц Чарлс, а од регионалних званичника присуствовали су јужнокорејски премијер Ли Нак-јон и лидерка Хонг Конга Кери Лам.

У име државне заједнице БиХ, у Јапан је отпутовао Жељко Комшић, док Српску представља савјетница српског члана Предсједништва БиХ, Нина Сајић.

Цар Нарухито и његова супруга Масако, некадашњи дипломата школован на Харварду, посјетили су три светилишта у палати како би се поклонили шинтоистичким боговима.

У част крунисања цара, јапанска влада је прогласила аболицију за око 550.000 људи који су осуђени за мања кривична и прекршајна дјела, као што су саобраћајни прекршаји.