Хрвати се повлаче са Голанске висоравни након писања Њуjорк тајмса

Хрватска је одлучила да повуче 100 војника из мировне мисије УН на Голанској висоравни, након што је "Њујорк тајмс" почетком седмице писао о томе да Загреб продаје наоружање побуњеницима у Сирији, пише овај амерички лист. "Њујорк тајмс" је извијестио да је пјешадијско оружје за сиријске побуњенике од Хрватске купила Саудијска Арабија. Хрватски званичници демантовали су […]

петак, март 1, 2013 / 11:21

Хрватска је одлучила да повуче 100 војника из мировне мисије УН на Голанској висоравни, након што је "Њујорк тајмс" почетком седмице писао о томе да Загреб продаје наоружање побуњеницима у Сирији, пише овај амерички лист.

"Њујорк тајмс" је извијестио да је пјешадијско оружје за сиријске побуњенике од Хрватске купила Саудијска Арабија.

Хрватски званичници демантовали су ове наводе, али је премијер Зоран Милановић рекао да су хрватски војници на Голанској висоравни постали угрожени послије писања о продаји наоружања.

Милановић је на сједници Владе у Загребу рекао да је те наводе могуће поново демантовати, али да су "сви већ видјели те извјештаје" и да хрватски војници "више нису безбједни".

Амерички и остали западни званичници рекли су "Њујорк тајмсу" да је оружје које је Хрватској остало од посљедњих ратова на Балкану почело да стиже сиријским побуњеницма у децембру прошле године.

Прије арапског прољећа из 2011. године Хрватска је одржавала релативно снажне политичке и економске везе са Сиријом, али је од почетка кризе у тој земљи чврсто стала на страну побуњеника, наводи се у тексту.

Загреб је понудио финансијску помоћ сиријским избјеглицама и признао сиријску опозицију као јединог легитимног представника сиријског народа, пише "Њујорк тајмс".Оставите одговор