Хиљаде демонстрирале у Тел Авиву против екстремне деснице

ТЕЛ АВИВ – Хиљаде Израелаца су синоћ демонстрирале у Тел Авиву "у одбрану демократије”, противећи се кампањи крајње деснице против љевичарских удружења. Готово 10.000 демонстраната – Јевреја и Арапа, продефиловало је главним градом Израела на позив неколико десетина организација и странака љевице, носећи црвене заставе и заставе Израела и Палестине, и транспаренте са ријечима осуде […]

недеља, јануар 16, 2011 / 07:00

ТЕЛ АВИВ – Хиљаде Израелаца су синоћ демонстрирале у Тел Авиву "у одбрану демократије”, противећи се кампањи крајње деснице против љевичарских удружења.

Готово 10.000 демонстраната – Јевреја и Арапа, продефиловало је главним градом Израела на позив неколико десетина организација и странака љевице, носећи црвене заставе и заставе Израела и Палестине, и транспаренте са ријечима осуде ратних злочина и расизма.

Демонстрације одржане по одобрењу полиције, биле су договор на одлуку Парламента од 6. јануара о формирању истражног одбора за утврђивање извора финансирања организација за заштиту права човјека.

То гласање се претворило у кампању крајње деснице против невладиних организација уопште. Кампању предводи националистичка странка „Israel Beiteinu” ("Израел је наш дом") шефа дипломатије Авигдора Либермана (Либерман) који је оптужио неке НВО за „учешће у тероризму” и за „слабљење израелске војске”.

На мети истражног одбора су организације као што су "Прекид ћутања" – израелских војних ветерана који свједоче о стварности сукоба на окупираним палестинским територијама, и „Machsom Watch” – удружења које надзире понашање војске на контролним пунктовима.Оставите одговор