Хемијски џихад у Сирији

Једини до сада забиљежени напад хемијским оружјем у Сирији, извели су џихадисти који се боре на страни сиријских терориста. Истовремено, тешко је рањен командант војног крила сиријске опозиције Ријад ел Асад. Напад хемијским оружјем који је, како се наводи, извела побуњеничка група Ел Нусра, успио је да, по први пут, уједини Вашингтон, Москву и Дамаск. […]

понедељак, март 25, 2013 / 22:03

Једини до сада забиљежени напад хемијским оружјем у Сирији, извели су џихадисти који се боре на страни сиријских терориста. Истовремено, тешко је рањен командант војног крила сиријске опозиције Ријад ел Асад.

Напад хемијским оружјем који је, како се наводи, извела побуњеничка група Ел Нусра, успио је да, по први пут, уједини Вашингтон, Москву и Дамаск. У том нападу убијено је 26 особа.

Сиријска војска, која је прва притекла у помоћ жртвама, наводи да су након експлозије ракете испаљене из округа Ал Баба, близу Алепа, који контролише побуњеничка група Ал Нусра, повезана са Ал Каидом, последице по грађане биле повраћање, несвјестица, гушење и напади.

После серије експлозија у којима су убијани званичници власти у Дамаску, у сличној акцији тешко је рањен и војни командант побуњеника Ријад Ел Асад. Ел Асад је изгубио десно стопало у експлозији бомбе постављене под његов аутомобил у источном граду Мајадину.

Командант Слободне сиријске војске је био пуковник сиријског ваздухопловства који је пребјегао у Турску 2011. године и преузео команду над групом бивших војника противника режима.

Они су били прва организована група побуњеника против режима предсједника Башара ел Асада, али су маргинализовани појавом других организованих група, наводи агенција АП.

Напад се догодио синоћ у граду Мајадин, у области Деир Езор, а пуковник Ел Асад рањен је у ногу, наводи се у саопштењу Опсерваторије.

Он је рањен дан пошто је лидер сиријске опозиције Моаз ел Хатиб поднио оставку.

Ел Хатиб је, разочаран неуспијехом опозиције у борби против предсједника Башара ел Асада, поднио јуче оставку, али је навео да ће наставити да служи циљу опозиције изван "званичних институција". Његова оставка није прихваћена.

Дан пред одржавање самита Арапске лиге у Дохи високорангиран званичник, који је тражио да не буде именован, саопштио је да ће празно мјесто Сирије у том савезу арапских држава заузети опозиција, преноси АФП.

"Опозиција је позвана на арапски самит и сједиће на столици предвиђеној за Сирију у Арапској лиги", најавио је тај званичник.

Опозициона Национална коалиција је најавила јуче да ће послати привременог премијера Хасана Хита на самит Арапске лиге.



Оставите одговор