Геодетска управа: Јединствена евиденција некретнина

Републичка управа за геодетска и имовинско-правна питања планира да у наредних пет година успостави јединствену евиденцију некретнина у 246 катастарских општина у урбаним подручјима Републике Српске, рекао је директор управе Тихомир Глигорић. Глигорић је истакао да ће тај посао бити финансиран кредитним средствима Свјетске банке, појаснивши да је концепт јединствене евиденције једноставнији, бржи и ефикаснији, […]

субота, март 2, 2013 / 14:34

Републичка управа за геодетска и имовинско-правна питања планира да у наредних пет година успостави јединствену евиденцију некретнина у 246 катастарских општина у урбаним подручјима Републике Српске, рекао је директор управе Тихомир Глигорић.

Глигорић је истакао да ће тај посао бити финансиран кредитним средствима Свјетске банке, појаснивши да је концепт јединствене евиденције једноставнији, бржи и ефикаснији, те да му је Свјетска банка зато дала снажну подршку, као и Краљевина Шведска.

"То је једноставно у складу са Брајтонском конвенцијом чији је закључак да ЕУ треба цијела да пређе на катастар 2014. године", рекао је Глигорић за сарајевско "Ослобођење".

Према његовим ријечима, гранични појасеви у БиХ остаће недефинисани док се не утврди међуентитетска линија разграничења, а тренутно постоји проблем са 14.000 грађана код којих се у рјешавању ових питања цијепа мјесна надлежност.

"У Орашју је прави хаос, гдје су личне карте из Федерације БиХ, земља се продаје из Републике Српске, а порез се плаћа у Федерацији, али и не само тамо. У томе се нико не може снаћи, да ни не говорим о томе колико то усложњава, поскупљује живот", навео је Глигорић.

Он сматра да се питање међуентитетске линије разграничења, као једино рјешење, мора регулисати на нивоу Комисије Савјета министара БиХ.

"Представници НАТО-а који морају дати сагласност за то, као и раније ЕУПМ, упозоравају. Странци упозоравају и једну и другу ентитетску владу, али Федерација не извршава своју обавезу"“, додао је Глигорић.

Геодетске управе Републике Српске и Федерације БиХ и потписале су прије неколико дана споразум са Геодетском управом Шведске чија је Влада донацијом од око седам милиона КМ омогућила провођење пројекта чији је циљ уређење евиденције некретнина у БиХ, како би се умјесто на много различитих мјеста, изводи о тим некретнинама тражили на једном мјесту.0 КОМЕНТАРА

  1. Нема ништа од тога. Већ двије године, како је враћена грунтовница, Управи, али помака нема. Општи хаос. У већини општина, кат.евидниција је у хаосу. Не зна се је ли приватна или дружвна шума.

  2. Pametan ovaj, vidi se da je zavržio prave fakultete.

    Šta je za lopove 8 miliona? To će oni pokrasti , kao sve donacije dosad dobijene, a od posla neće biti ništa. Osim većeg haosa.

    Dvadeset godina poslije drugog svjetskog rata, fabrika do fabrike, škole pune djaka, napreovalo se korakom, poslije ovoga rata sve to, samo u obrnutom smjeru.

    Korakom nazadujemo, u svakom pogledu.
    Dobro nas ima i ovoliko , kakve gadove nosimo na svojoj grbači. Grilorije do gligorića, sve gori od gorega, kriminalci, lažovi, lopovi,“stručnjaci“, krivitvorci, mafijaši, šverceri, udvorice i dodvorice,…nitkovi i neljudi…

Оставите одговор