Гацко: Вода дјелимично усмјерена у ново корито

Стање у површинском копу старог дијела "Рудника” у Гацку, који је већ трећи дан потопљен, јутрос је знатно боље, јер у новоизграђено корито отиче око 50 одсто вода ријека Мушнице и Грачанице, преносе агенције. Овим је смањено брже пуњење површинског копа који је потопљен након што се активирало клизиште и отворило расцјеп до корита ријеке. […]

понедељак, март 11, 2013 / 13:19

Стање у површинском копу старог дијела "Рудника” у Гацку, који је већ трећи дан потопљен, јутрос је знатно боље, јер у новоизграђено корито отиче око 50 одсто вода ријека Мушнице и Грачанице, преносе агенције.

Овим је смањено брже пуњење површинског копа који је потопљен након што се активирало клизиште и отворило расцјеп до корита ријеке.

Директор Радне јединице “Рудник” у Гацку Бојо Вуковић рекао је да је изграђено ново корито, након што је дио старог клизиште оштетило, па је вода продрла у коп рудника.

Он каже да се тренутно ради на насипању старог корита, али да преграђивање није урађено до краја, због чега извјесна количина воде још иде у коп, али се ниво унутар њега подиже знатно спорије.

"До 13 часова јуче ниво воде у копу подизао се за 50 центиметара, а од 13 часова до јутрос до 33 центиметра. Тренутно се ниво подиже до 25 центиметара", појаснио је Вуковић.

Он истиче да ће се у току дана морати подићи насип који условљава потпуно затварање старог корита да би се онемогућио доток воде у коп.

"Очекујемо да до вечерас у потпуности усмјеримо ток ријека у ново корито", каже Вуковић и додаје да је тренутна кота нивоа воде у копу на 890 метара, а да би подизањем нивоа на још десетак метара биле угрожене прве машине.

Он истиче да су неке од машина демонтиране и уклоњене, а да се унутар копа налазе машине чија је вриједност око 14 милиона км, које према његовом мишљењу, неће бити угрожене.

Ријеке Мушница и Грачаница излиле су се прије три дана из корита и провалиле у један дио површински копа-поље Б “Рудника”, након што се активирало клизиште у јужној косини поља и отворило расцјеп до корита ријеке.

Процјењује се да је причињена велика штета јер је под водом око 400.000 тона припремљене квалитетне руде, те још милион тона руде која је могла бити експлоатисана.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор