Египат гради нови главни град

Египат намјерава да изгради нови главни град – чија је почетна цијена 45 милијарди долара и у коме би живјело око седам милиона људи! Нови главни град биће смјештен источно од Каира и представљаће „катализатора египатске ренесансе“. Ради се о монументалном подухвату, чији су циљеви изградња националног духа, оснаживање консензуса и омогућавање одрживог дугорочног раста […]

среда, 18 марта, 2015 / 14:10

Египат намјерава да изгради нови главни град – чија је почетна цијена 45 милијарди долара и у коме би живјело око седам милиона људи!

Нови главни град биће смјештен источно од Каира и представљаће „катализатора египатске ренесансе“.

Ради се о монументалном подухвату, чији су циљеви изградња националног духа, оснаживање консензуса и омогућавање одрживог дугорочног раста земље – пише египатски „Нешнел пост“.

Један од повода за изградњу нове метрополе јесу лоша инфраструктура и хаотичан саобраћај у Каиру, у коме живи и ради 18 милиона људи.

Такође, власти желе да се „одмакну“ од „централистичке оставштине Каира“.

Египатски министар градитељства Мустафа Мадбули наводи да ће за завршетак пројекта, у којем ће судјеловати приватни предузетници из Уједињених Арапских Емирата, требати седам година.

Пројект је изазвао интерес инвеститора, који су на састанку у Шарм Ел Шеику обећали износ од 12 милијарди долара за градњу.

Идеја о новом главном граду има и противнике.

Дио Египћана сматра да би огроман новац требало искористити за побољшање животног стандарда милиона људи који се данас сматрају „другоразредним грађанима“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *