Двије трећине Француза разочарано у Оланда

Више од двије трећине Француза (68 одсто) и нешто мање од половине (44 одсто) бирача који су гласали за предсједника Франсоа Оланда у другом кругу предсједничких избора 2012. изјавили су да су њим разочарни, показују резултати анкете коју у недељу објављује лист Паризјен (Ле Парисиен). На питање "Да ли бисте рекли да вас је Франсоа […]

недеља, март 3, 2013 / 12:30

Више од двије трећине Француза (68 одсто) и нешто мање од половине (44 одсто) бирача који су гласали за предсједника Франсоа Оланда у другом кругу предсједничких избора 2012. изјавили су да су њим разочарни, показују резултати анкете коју у недељу објављује лист Паризјен (Ле Парисиен).

На питање "Да ли бисте рекли да вас је Франсоа Оланд разочарао од његовог избора у мају 2012. године" 68 одсто испитаника је одговорило потврдно, а 31 одсто негативно, док се један одсто није изјаснио.

Међу разочараним, 92 одсто њих су присталице деснице, а 39 одсто присталице љевице.

Међу Французима свих усмјерења који су гласали за Оланда у другом кругу избора, њих 44 одсто данас каже да су разочарани шефом државе, а њих 55 одсто је задовољно, док се један одсто није изјаснио.

Поред тога, већина Француза је рекла да не вјерује да ће шеф државе одржати своје обећање да спусти буџетски дефицит на три посто, преокрене тенд повећања незапослености и да неће повећавати порезе за средњу класу. И то не вјерују да ће урадити ни ове године ни до краја петогодишњег мандата.

Када су у питању реформе, 54 одсто Француза оцјењује да влада не иде довољно далеко у домену реформи, њих 21 одсто сматра да иде добрим темпом, а 21 одсто да иде сувише далеко у реформама.

Посљедица овог биланса је да мање од годину дана од предсједничких избора већина Француза (51 одсто према 45 одсто) сматра да би Никола Саркози био бољи него Оланд да је поново изабран.Оставите одговор