Док се Американци повлаче, Иран најављује улазак у Авганистан

Иран је поручио представницима авганистанске Владе и талибана да је спреман да помогне да се прекине криза у Авганистану. Власти Ирана позвале су народ и политичаре у Авганистану да донесу "тешке одлуке" у вези са будућношћу те земље.

среда, 7 јула, 2021 / 12:15

Министар спољних послова Ирана Мухамед Џавад Зариф изјавио је да је приврженост проналажењу политичких рјешења најбољи начин за рјешавање кризе.

"Иран је спреман да помогне у процесу дијалога постојећих фракција у Авганистану, са циљем проналажења рјешења за тренутне сукобе и кризу у тој земљи", рекао је Зариф.

Шиитски Иран је деценијама непријатељ сунитским талибанима, али су се представници Техерана у посљедњих неколико година отворено састајали са талибанским лидерима.

САД су раније оптужиливале Иран да тајно пружа помоћ талибанима који се боре против америчке војске. Техеран, који подржава формирање инклузивне власти са свим етничким групама и сектама у Авганистану, негира оптужбе Вашингтона.

Иранска државна новинска агенција Ирна објавила је да су данашњем састанку у Техерану присуствовали замјеник шефа политичке канцеларије талибана Шер Мухамед Абас Станекзај и представници власти Авганистана.

"САД нису успјеле у Авганистану и њихово присуство у тој земљи, које траје више од 20 година, проузроковало је велику штету тој земљи. Народ и лидери Авганистана данас морају да донесу тешке одлуке за будућност своје земље", нагласио је Зариф.