Додик: Српска није Египат

Предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик оцијенио је да Српска политички стабилна, да није Египат, и да је прилог у политичком магазину "60 минута" Федералне телевизије, гдје се недвосмислено призивају немири у РС слични онима у арапској земљи, непријатељски. "Српска чини све да обезбиједи економски и социјални потенцијал. Она брине о сваком грађанину, а то […]

уторак, фебруар 15, 2011 / 16:51

Предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик оцијенио је да Српска политички стабилна, да није Египат, и да је прилог у политичком магазину "60 минута" Федералне телевизије, гдје се недвосмислено призивају немири у РС слични онима у арапској земљи, непријатељски.

"Српска чини све да обезбиједи економски и социјални потенцијал. Она брине о сваком грађанину, а то што долази са стране дефинишемо само као непријатељску пропаганду", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је истакао да РС поштује Дејтон, а да је у овом случају ријеч о патолошкој ситуацији гдје једна група медија покушава да скреће пажњу само на криминализацију РС.

"РС није Египат, јер ми смо овде православци и овде не постоји тоталитарни режим. Свако ко жели да објективно погледа ствар зна да је (предсједник Египта Хосни) Мубарак на располагању имао војску и обавјештајну структуру, а РС то нема", прецизирао је Додик.

Он је истакао да се већ годинама, са становишта ове емисије, покушава РС приказати негативном, додавши да није проблем да се има неки коментар, али тенденција која се показује с те стране је рушење РС.

"На негативном тапету данас је Милорад Додик, а након његовог мандата ће доћи неко други који ће, вјероватно, бити проблем те менталне структуре људи из Сарајева који нам шаљу поруку да смо `ружни, прљави и зли`, а да морамо да будемо са њима и по њиховим правилима", прецизирао је Додик.

Политички магазин Федералне емисије "60 минута" синоћ је објавио прилог гдје се недвосмислено призивају немири у РС слични онима у Египту.

Реаговали и Хрвати

Политички магазин Федералне телевизије "60 минута" директно ради на разбијању БиХ и иза таквог пројекта стоји бошњачки национализам, сагласни су политички и интелектуални представници Хрвата у БиХ, као и чланови Удружења добровољаца ХВО-а "Херцег – Босне".

Члан Предсједништва ХДЗ-а БиХ Иво Миро Јовић сматра да не треба ништа предузимати против наведеног политичког магазина и да је "добро да наставе са таквим пројектом и политиком".

"Такав пројекат и политика која се проводи резултоваће оном што желе, а то је рушење БиХ", рекао је Јовић Срни, реагујући на прилог о Хрватској заједници "Херцег Босна", који је синоћ објављен у политичком магазину "60 минута".

У ХДЗ-у 1990 истичу да је овај политички магазин непрофесионалан и апсолутно штетан по односе у БиХ.

Портпарол ХДЗ 1990 Весо Вегар рекао је Срни да се наведеним магазином морају, прије свега, позабавити федералне институције, односно Парамент Федерације БиХ, који је оснивач Федералне телевизије.

"Нема сумње да је у рату било злочина за које они који су их починили морају одговарати, али је недопустиво проглашавати криминалцима и злочинцима све који су били на функцијама у вријеме `Херцег Босне`. По томе испада да су сви они који су били у ХВО-у или Војсци Републике Српске непријатељи, злочинци и припадници паравојних формација, па се онда с правом може поставити питање шта је то данас БиХ“, додао је Вегар.

Он је подсјетио да је лидер ХДЗ-а 1990 Божо Љубић раније поднио приговор Регулаторној агенцији за комуникације БиХ због прилога у којем су хрватски званичници стављени у контекст фашизма.

Предсједник Хрватског интелектуалног збора у БиХ Миле Ласић оцијенио је за Срну да би за БиХ и односе у земљи најбоље било да ова политичка емисија уопште не постоји, те за сутра у Мостару најавио трибину на којој ће бити ријечи о положају Хрвата у БиХ и утицају медија на укупне односе у земљи.

Директор Хрватског радија "Херцег-Босне" Жељко Рагуж оцијенио је да магазин "60 минута" медијски манипулише јавношћу.

"Такве манипулације, прије свега, одговарају међународној заједници у БиХ. Медијским манипулацијама се реализује неколико значајних планова међународне заједнице у БиХ, међу којима је да се не допусти изградња институција БиХ без ритма који су они наметнули, слабљене Српске и спречавање хрватских захтјева за равноправношћу", рекао је Рагуж Срни.

Он је подвукао да се више година бошњачка јавност забављала медијским манипулацијама Федералне телевизије, али да сада то представља проблем и бошњачким странкама које су "дошле на ред".

Предсједник Удружења добровољаца ХВО-а "Херцег – Босна" Никица Томић нагласио је да је прилог наведеног магазина наставак непоштивања Хрвата у БиХ и њихове изборне воље.

"То није добро за БиХ и односе у земљи. Хрвати одавно не гледају ту емисију, јер знају да ће неко од релевантних представника хрватског народа у БиХ бити облаћен", рекао је Томић.

Према његовим ријечима, неопходно је формирање хрватског канала у БиХ, по узору на Радио-телевизију Републике Српске, јер више не постоји могућност демантовања лажи и инсунуација које, путем овог магазина, фабрикује Федерална телевизија.

Политички магазин Федералне телевизије "60 минута" синоћ је објавио прилог о Хрватској заједници "Херцег – Босна", у којем су некадашњи, али и актуелни представници хрватског народа у БиХ окаракеризовани као криминалци и злочинци.Оставите одговор