Додик: НС РС да се изјасни о обавезујућем референдуму у вези Суда и Тужилаштва БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик затражио је данас посебну сједницу Народне скупштине РС, на којој би посланици расправљали о обавезујућем референдуму о потреби постојања Суда и Тужилаштва БиХ. "Очекујемо да ће се грађани РС натполовичном већином изјаснити да нису за овакав Суд и Тужилаштво, и РС би након тога требало да донесе закон којим неће […]

четвртак, 31 марта, 2011 / 18:01

Предсједник Републике Српске Милорад Додик затражио је данас посебну сједницу Народне скупштине РС, на којој би посланици расправљали о обавезујућем референдуму о потреби постојања Суда и Тужилаштва БиХ.

"Очекујемо да ће се грађани РС натполовичном већином изјаснити да нису за овакав Суд и Тужилаштво, и РС би након тога требало да донесе закон којим неће признавати одлуке тог Суда и Тужилаштва на територији РС", рекао је Додик новинарима у Бањалуци и додао да ће се о овој информацији изјаснити и Влада РС.

Он је изразио увјерење да ће Народна скупштина РС засједати у наредних седам до десет дана, наглашавајући да су Суд и Тужилаштво БиХ неуставне институције, јер су основане законом који је донио високи представник 2000. године.

Додик је рекао да ће прије одржавања референдума тражити да се реформише дјеловање Суда и Тужилаштва БиХ или да се укине њихово дјеловање на територији РС.

"Дошли смо до ситуације да се овим институцијама мора понудити могућност да се оне реформишу или да се укине њихово дјеловање на простору РС и наше активности иду управо у том правцу", истакао је предсједник РС.

Он је нагласио да Суд и Тужилаштво БиХ нису државне институције јер нису настале на праву, а за њихово формирање нико није тражио сагласност Српске.

"Након референдума, који ће бити обавезујући за институције РС, тражићемо да се наши људи повуку из ових институција", рекао је Додик.

Он је подсјетио да ни Суд ни Тужилаштво у БиХ нису процесуирали злочине у Добровољачкој улици, Тузланској колони, злочине које је починио генерал Армије РБиХ Атиф Дудаковић, као ни логоре у којима су били затворени Срби. "И зато смо приморани да од Народне скупштине РС затражимо изјашњавање о овом питању", рекао је Додик.

Предсједник РС додао је да ће разговарати са свим посланичким клубовима у парламенту Српске и да ће на ванредној сједници имати уводно излагање о овом питању.

РС ИЗ ПРАГМАТИЧНИХ РАЗЛОГА ЖЕЛИ МЈЕСТО МИНИСТРА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да у формирању власти на нивоу БиХ треба да учествују аутентични представници воље народа и да предсједавајући Савјета министара треба да буде Хрват, а министар иностраних послова Србин.

"За мене то значи да се може идентификовати политичка групација која је добила 50 одсто плус један глас. То је једина релевантна структура политичких представника", изјавио је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је прецизирао да РС из прагматичних разлога жели мјесто министра иностраних послова, јер би онај ко се нађе на тој функцији могао проузроковати штету и изнијети много лажи о РС широм свијета, због чега је потребно да та дужност уђе у систем ротације.

"Имајући у виду да Хрвату припада мјесто предсједавајућег Савјета министара, инострани послови требају припасти Србину", истакао је предсједник РС.

Говорећи о могућности ванредних избора у БиХ, Додик је навео да је прво питање ко може расписати изборе и да би требало постићи консензус и формирати парламент БиХ који би на првој сједници донио одлуку о расписивању нових избора.

"Да ли је то реално не знам, али ми смо против избора у РС, јер она не може да буде заморче политичке ситуације у Федерацији БиХ. Федерација може да проведе ванредне изборе, јер је то једном радила и РС", напоменуо је Додик.0 КОМЕНТАРА

 1. Јасно је да њега боли Суд и Тужилаштво због криминала и пријаве против њега, а не због српског народа, процеса који се воде и осталог. Још да нас ували у ово референдумисање па да му будемо саучесници:D

 2. „Он је изразио увјерење да ће Народна скупштина РС засједати у наредних седам до десет дана, наглашавајући да су Суд и Тужилаштво БиХ неуставне институције, јер су основане законом који је донио високи представник 2000. године.“

  Чему журба? Лицемјерно је након 11 година потезати ово питање, кад је заиграла мечка пред Његовим вратима, а годинама се не реагује на чињеницу да се Срби хватају „к’о зечеви“ по улици (имам утисак да нико није остао на слободи), а Бошњаци за које постоје неоспориви докази за злочине, мирно шетају ту на улици поред нас. Која је разлика између српског и бошњачког монструма?

  Колико испуцавања с разним референдумима, а народ „пуши“ исту причу 100 пута. Радије бих ја изашао на референдум о кредитном задуживању народа, о неким капиталним пословима са фирмама регистрованим на Кипру или фирмама у стечају, референдум о продаји ЕПРС,… Волио бих и тендере за изградњу аутопутева и термоелектрана. Волио бих и да видим изграђен бар ауто-пут до Градишке, Чемерно, ТЕ Станари,…

 3. кад ће овај чобан почети да се бави неким стварима које су за обичан свијет важне? је*е се мени и за суд и за тужилаштво, ја сам гладан. био би месар већи србин кад би се почео бринути имају ли људи посао, да ли могу да школују дијете, да ли имају да једу прије свега. ал ко нас је*е, заслужујемо ми и горе од овога што имамо.

 4. Он је за мене занимљив психопатолошки случај, његов феномен ефекат, са којим бисерима он скупља масе око себе, па то је драма, рецимо изјавама „да пара неће бити без инвестиција..“..кхмм..оно као не могу пити док не почнем..не могу стати док не станем..јако, јако занимљив случај, о овоме ће се некад писати стручне анализе, колико си мазохистичан да вјерујеш у нешто што ти шкоди у сваком смислу!?

 5. Не живим у заблуди да је Леми, врло вјероватно, ово питање покренуо из неких својих разлога, али како год… битно је да се о овоме почело причати. Референдум је поменут као крајње рјешење. Значи, биће још штошта прије тога. Сасвим је сигурно да се овим прича актуелизује. До јче нико се овим није бавио. Ово јесте питање обичног човјека. Ако није твоје, јесте основни проблем генерала Ђукића, основни проблем огромног броја људи који су похватани без икаквих разлога, којима се данас тамо суди према КЗ БиХ из 2003. који је строжији, битно је због оног лика којем је отац прошле године преминуо због начина на који је представа изведена од стране поменутих „институција“…, важно је због оних нпр. у Подрињу, који гледају и срећу на улици оне који су им побили породице, а нико и не планира да их процесуира… Ово је питање бр. 1 и као такво мора да добије пажњу. Ако је ово начин… кажем и овде, подржавам.

 6. кад видим овај подмладак СНСД-а, мука ми дође. па јел у том СНСД-у има ико да смије да размишља имало другачије од овог чобана? питање број 1 је како спријечити да народ тоне све дубље и дубље и да му је сваки дан борба за преживљавање, како имати сваки дан нешто да се поједе. запитај се то, ти мала чобанова пионирко. имаш ли имало мозга у глави? кад ће таквима бити јасно да је овај чобан и њему слични опљачкао све што се могло опљачкати и да је народ ГЛАДАН? ако му је до глумљења неког великог србина, зашто се не ангажује на наталитету и побољшању животног стандарда? то су све ствари које су обичном свијету испред ратних злочинаца, јер сви ти људи су радили срања и треба да одговарају. што прије ми скинемо тај терет, то боље. бошњаци ће имати тај терет још дуго и то је предност оваквог суда и тужилаштва, само што овај чобан не зна да искористи тај адут који има.

 7. А зашто му онда треба референдум Ања? Ако је то сасвим јасно шта се жели постићи, ко би то из РС могао спријечити? Ко би желио бити против? Немој да се крије иза референдума, ево нек покрене нека невладина организација прикупљање потписа за покретање скупштинског питања и мислим да је довољно 100 хиљада потписа! Јел то једноставније него цимање ДА-НЕ?
  Имали смо скоро изборе, побједила је његова политика, шта му још треба? Па јел треба да се понављамо ко у вријеме Слобе, са оним плебисцитима, референдумима за останак у СФРЈ? За мене је ово јако неозбиљно, болесно неодговорно и самопонижавајуће, ако немамо неки озбиљнији одговор на сав тај циркус који долази из тог накарадног суда, који си ти поменула и са којим се слажем, али шта то још треба Додику, да би вјечито био у центру пажње некакве јавности!?

 8. Страшно. Шта рећи на ове глупости, осим… пази да те неко не ухвати, оптужи за нешто што ниси урадио, осуди на вишедеценијску казну, баци кључ и каже ћао за сва времена. Неки тамо немају везе са ратним злочинима. Причати о обичном човјеку, а занемаривати проблеме ових обичних људи… не иде. Не може све да се правда овим твојим оправдањима.

 9. Рамштајн, колико сам чула референдум је крајње рјешење. Медији извуку причу из контекста. Наравно да се неће расписивати. Нема лове за то. Кажем, добро је да се прича. Па и спомињање референдума… уродило је плодом у неким питањима. 😉

 10. ај матере ти не проваљуј се, реци ми ко је то невин завршио у затвору? друга је ствар да се ти примаш на причу овог чобана, па све што он каже је по природи ствари тачно и непогрешиво. који ће му курац овај референдум, кад се унапријед зна шта ће народ рећи. уосталом, као да он има муда да уради тако нешто. боље да ону омладину што навече сједи беспослена по клупама запосли нечим.

 11. Оно о чему се такође не говори толико у јавности јесте и тортура људи у Зворнику од стране поменутих. Борачка организација Зворник је говорила у пар наврата о томе и захтијевала заштиту. Проблем је много већи него што се чини. Дакле, врло је важно да се коначно почне причати о томе.

 12. ако си упућена толико, дај неки примјер? нисам ја неосјетљив, него само кажем да ако је неко правио срања, нормално је да одговара, да је не знам који србин у питању. нас једино треба да жуља то што је ријетко који турчин одговарао за злочине, али опет кажем да овај чобан има адут који не зна да искористи. е сад ми наведи фино ко је то невин наје*ао?

 13. а није добро Ања, не ваља пуно мљети око ствари које није у стању да покрене, ето на примјер шта имамо од оне галаме како су федералци мазнули нама из РС 48 милиона? То би прије било питање ко је одговоран за то? Како су дозволили да им узму тај новац? Тако да и ово дрвљење само служи за неку навлакушу, не треба заборавити да она клинктонка једва чека да се муслиманима послије ове фрке са Гадафијем негдје компезује, а ми смо јој увијек били трун у оку, зато ако нешто могу да ураде, ради ћутке, ако не можеш онда се не јављај.
  Слажем се са предходним коментаром, није у питању додиков обрачун са неправедним судом, већ чисто замазивање очију од очајне економско социјалне ситуације, ми пуцамо по свим шавовима, наше паре су депоноване по разним рачунима оф-шор компанија и додик више не може да покрене ни мотор у свом трактору, а камоли изумрлу привреду!
  Очајно је стање, социјална питања а нема социјалног дијалога, снсд нема никакав ни програм нити визију како извући РС из канала, нису ово времена за разбибригу, око неколико судских случајева, који су раније благонаклоно посматрани уз сву логистичку подршку додикове полиције у киднаповању људи.

 14. Рамштајн, понављам да не живим у заблуди да је он ово покренуо из ових разлога због којих каже да јесте. Ипак, врло је важно помоћи људима и није то пар случајева, то је поприличан број. Ти кажеш да си добар са овим Драженом Перендијом. Питај човјека и видјећеш. Не занимају ме разлози покретања, занимају ме ови људи. Не може ту Клинтонка ништа, не брини за то.

 15. живиш у заблуди ако мислиш да Клинтонка не може ништа. стара прдара може још доста штете да нам нанесе, а овај ваш чобан прича и прича глупости и даље. ако је толики мудоња, зашто не организује неки референдум. био би бивши у року одмах.

 16. Знам ја Ања, и без консултације са Драженом да су неки људи оптужени иако физички нису били присутни на неким мјестима, знам да адвокати черече те људе, да је тешко скупљати паре за одбрану, а адвокат по службеној дужности није добро ријешење. Све то стоји, али додиков притисак на суд оваквим путем је само још уља на ватру, прије је то требао ћургуз предузети да се скупи 100 хиљада потписа за скупштинско питање, или могао је то и Чанковић, али не може сујета додикова да поднесе да неко други буде у центру пажње осим њега!
  Већи притисак би био такав, него од додика који је генерала Толимира са тадићем из Србије у најлон џаку отпремио у Хаг!
  Зар њима двојици да вјерујем нешто? Никад, као ни то што и они проводе селективну кампању, не желе на слободи Момчила Крајишника или да новчано помогну Радовану, а овамо би као неког бранили? Ма чисто политиканство!

 17. Aња, гдје је био до сада? Зашто је ћутао свих 11 година, а сада проговара, кад му је то тужилаштво „накачило“ оптужнице? Зашто није повукао све људе из Сарајева док се не успостави нека равнотежа у процесуирањ ратних злочина? Ко би се повукао кад су плате и накнаде и до 10000 КМ мјесечно? Срби воле новац и није проблем да се ћути годинама на овакву неправду за лијепу свотицу! Лицемјерно!
  Зашто се не услови функционисање БиХ враћањем ових 48 милиона КМ? Већ сад се сјетили кад је касица прасица разбијена!
  Није проблем што се процесуирају Срби, већ управо што се не процесуирају Бошњаци. То им је порука да могу опет закухати у блиској будућности нови рат и опет чинити злочине без бојазни да ће одговарати за исте. Која је уопште сврха санкције? Зар се затвор не зове казнено-ВАСПИТНА установа?
  Сјећам се случаја неког српског официра, који је право богатство (без икакве помоћи Владе РС) потрошио на одбрану, сваке сриејде путовао у Сарајево на суђење, морао тамо плаћати смјештај, и на крају се испоставило да није крив. ДЕСИЛО СЕ ЧУДО! Србин није крив! Да ли је могуће? С друге стране, ни аутентични видео снимци нису довољни. Ко то кочи? И преко кога? Па зар главни тужилац није Србин? Немојте се зачудити ако неко у огласима објави да продаје мајку или дјецу? Знајте да је Србин.

 18. Слажем се донекле са ех-1987, да ми ово више личи на покушај спречавања потпуног банкрота, а донекле и од понављања сценарија који се прије само пар дана догодио хрватима гдје су поменуте институције искориштене у сврху легализације поступка рушења устава ФБиХ све зарад коначног циља – централизације БиХ.

Оставите одговор