Добојски окружни суд понизио српске жртве

Окружни суд у Добоју је пресудом бившем припаднику Војне полиције ХВО Нихаду Хамзићу званом Фриц за злочине над Србима учинио до сада навеће понижење људи који су преживјели најмонструознија иживљавања припадника ХВО-а и такозване Армије БиХ у логорима у Дервенти и Броду 1992. године, изјавио је Срни предсједник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих […]

субота, март 23, 2013 / 15:36

Окружни суд у Добоју је пресудом бившем припаднику Војне полиције ХВО Нихаду Хамзићу званом Фриц за злочине над Србима учинио до сада навеће понижење људи који су преживјели најмонструознија иживљавања припадника ХВО-а и такозване Армије БиХ у логорима у Дервенти и Броду 1992. године, изјавио је Срни предсједник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац.

Реагујући на пресуду Окружног суда у Добоју, којом је Хамзић осуђен на двије године затвора, Грабовац је позвао суд да престане да понижава српске жртве.

"Више буду пресуђени они који у селу украду двије кокоши", рекао је Грабовац и нагласио да срамнија пресуда од ове није могла бити изречена.

Грабовац је истакао да многим логорашима и данас, након 21 годину, када се помене име Фриц кроз кости прође језа.

"Човјек који је био страх и трепет за српске цивиле из Дервенте и Брода који су били заробљени у три логора и који је одговоран за смрт најмање осам логораша да буде осуђен на тако ниску казну је за неповјеровати. Не знам какав је то судија", изјавио је Грабовац.

Грабовац је рекао да ово није први пут да Окружни суд у Добоју ослобађа кривице починиоце злочина над Србима током рата.

"Овај суд је прије двије године практично ослободио оптужбе бившег командира женског логора `Полет` у Броду Индиру Врбљанац-Камарић. Она се само прошетала судом, јер се суд прогласио ненадлежним за овај случај, а предмет никада није прослијеђен Суду БиХ", навео је Грабовац.

Он је подсјетио да је против Камарићеве поднесена тужба због злостављања, понижења и малтретирања Српкиња у логору "Полет" 1992. године.

Хазба Нухић из Кобаша код Србца оптужила је Камарићеву да је она највећи кривац за њено страдање у логору. Нухићева је раније изјавила Срни да ју је Камарићева одвела на ратну линију гдје су је силовала деветорица хрватских војника.

Грабовац је најавио организовање протеста бивших српских логораша из Дервенте и Брода пред зградом Окружног суда у Добоју, одакле ће бити упућен захтјев да добојски суд престане да понижава српске жртве.

Окружни суд у Добоју је у четвртак, 21. марта, осудио бившег припадника војне полиције ХВО Нихада Хамзића званог Фриц на двије године затвора због злостављања и малтретирања четворице српских логораша у логорима Рабић и Поље у Дервенти, те Тулек у Броду 1992. године.



0 КОМЕНТАРА

  1. Ko je Fric?Lokalna baraba, verovatno.On će odslužiti te svoje godine.Gospodo, iz Haga, a tamo svako i ne ide, skupa karta, oslobađaju generale, a ova boranija će u zatvor.Ko je ginuo na frontu.Boranija- radništvo i seljaštvo.Koga sude- boraniju.Fric je, kako čitam tukao i maltretirao:šutao, šamarao…Ali, tako je bilo u svakom zat5voru, logoru, prihvatnom centru.Njima pripada po nekoliko godina zatvora,svakako, ali inspiratorima, organizatorima i planerima pripadajui samno DOŽIVOTNE robije.
    :):D;)B-):P:-o:(x-(B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)B-)

Оставите одговор