ДНС: Скупштинска већина би на силу никловала Вишеград

Актуелна власт у Вишеграду иде у потпуно погрешном правцу и данас је на силу изборила закључак којим се исказује позитивно мишљење за додјелу концесије о истраживањима налазишта никла у Вардишту, рекао је Срни одборник ДНС у локалној скупштини Предраг Маљукан. "Они су информацију за коју није требало да се гласа на крају преиначили у закључак […]

уторак, март 12, 2013 / 08:59

Актуелна власт у Вишеграду иде у потпуно погрешном правцу и данас је на силу изборила закључак којим се исказује позитивно мишљење за додјелу концесије о истраживањима налазишта никла у Вардишту, рекао је Срни одборник ДНС у локалној скупштини Предраг Маљукан.

"Они су информацију за коју није требало да се гласа на крају преиначили у закључак и као такав закључак усвојили простом скупштинском већином. Они су, вјероватно, добро награђени за ово што раде", нагласио је Маљукан, након што су одборници СДС-а, ПДП-а, СРС Републике Српске и по један ДП-а и СДА изгласали закључак којим се исказује позитивно мишљење за додјелу концесије о истраживањима налазишта никла у Вардишту.

Према његовом мишљењу, грађани уопште не подржавају пројекат истраживања никла на подручју општине Вишеград, због чега преостаје да се грађани на референдуму изјасне о овом питању.

Маљукан каже да је и он против тога да се дозволи било какво истраживање налазишта никла на подручју општине Вишеград, јер нигдје у свијету не постоји апсолутно сигурна експлоатација никла.

"Људи који су нама представили неке сигурне експлоатације нису били искрени. Никако нисам могао да прихватим њихова објашњења. Они су нама причали причу која је њима одговарала – да то није штетно. Можда истраживање само по себи не би било проблем, али шта ако се докаже да ту заиста постоје неке количине никла и када се послије у све укључе организације које имају огроман новац и којима неће бити проблем да то проведу у дјело, а да ми грађани Вишеграда добијемо загађену површину?", упитао је Маљукан.

Маљукан је закључио да се све ово не уклапа у пројекцију туризма општине Вишеград, с обзиром на то да се на подручју општине гради Андрићград, а да око Вишеграда има доста туристичких атракција као што су Мећавник, Златибор…

На сједници Скупштине општине Вишеград данас је изгласан закључак којим се исказује позитивно мишљење за додјелу концесије о истраживањима налазишта никла у Вардишту, а против којег су били одборници СНСД-а и ДНС-а и један из СДА.

Одборници који су били против давања сагласности на истраживања налазишта никла у Вардишту тражили су да се ова тачка скине са дневног реда јер, како је речено, јавна расправа о њој није одржана.

Незадовољни грађани прекинули су данас прије подне јавну расправу о истраживањима налазишта никлоносних руда у Вардишту на подручју општине Вишеград, сматрајући да би то било било штетно по здравље становника општине.

У Вардишту је од 1947. до 1957. године радио рудник у коме се вадила жељезна руда за потребе жељезаре у Варешу.Оставите одговор