ДНС: Прича о прекомпозицији БиХ може донијети само нестабилност

Демократски народни савез /ДНС/ сматра да је отварање питања територијалне и институционалне прекомпозиције БиХ апсолутно сувишно и непотребно и да отвара нови круг нестабилности и неизвјесности у БиХ. ДНС у саопштењу подсјећа да су постојећа уставна структура и политички систем резултат самоопредјељења свих народа у БиХ институционализована у основним уставним документима који изражавају конститутивну вољу […]

понедељак, фебруар 25, 2013 / 10:01

Демократски народни савез /ДНС/ сматра да је отварање питања територијалне и институционалне прекомпозиције БиХ апсолутно сувишно и непотребно и да отвара нови круг нестабилности и неизвјесности у БиХ.

ДНС у саопштењу подсјећа да су постојећа уставна структура и политички систем резултат самоопредјељења свих народа у БиХ институционализована у основним уставним документима који изражавају конститутивну вољу сва три народа хармонизовану у институционалној структури два ентитета и њиховим унутрашњим уређењима.

"БиХ функционише на основу уставних рјешења од потписивања Мировног споразума 1995. године до данас и оно показује основе стабилности уз присуство сталних политичких расправа чија динамика говори о једном друштву у процесу изградње стабилних односа каквих има у многим дугим земљама", наводи се у саопштењу.

У овој странци сматрају да је успостављању мира и Мировном споразуму у БиХ претходило неколико планова међународне заједнице чија су територијална и институционална рјешења у великој мјера слична онима постигнутим у процесу преговора у Дејтону.

"Преговорима је претходило усаглашавање основних принципа на основу чега су у Женеви и успостављени принципи о процентима територијалних односа и непрекидности територије Републике Српске", наводи се у саопштењу.

Из ДНС-а поручују да је Република Српска успостављена као израз самоопредјељења њених грађана на основама њеног историјског искуства и Устава као и одредби Мировног споразума и има планове изградње стабилног демократског политичког, економског и културног развоја и свако настојање за промјенама амбијента у којима се остварује значило би прекид тих настојања.

"Чињеница је да су неке институције у БиХ у кризи, посебно институције власти ентитета Федерације БиХ, као што се криза појављује и у другим дијеловима БиХ. Управо због тога ДНС чврсто стоји на становишту да би свако отварање најкрупнијих питања које се тичу уставног и територијалног уређења у БиХ било више израз дневнополитичких потреба неких политичких снага него што представља стварну могућност структуралних промјена", наводи ДНС.

Из ове странке упозаравају да покушај да се покрену промјене основних системских рјешења у оваквим условима могу само да воде даљој нестабилности и појачавању конфликата у БиХ.

ХДЗ БиХ најавио је за данас у Бањалуци јавну трибину под називом "Реорганизација БиХ", на којој ће присуствовати предсјендик ХДЗ-а БиХ Драган Човић и предсједник Регионалног одбора ХДЗ БиХ сјеверозападна Босна Марија Рапо.Оставите одговор