Дарко Ристов Ђого: Само ме не обавезуј

То је "Символ вјере" данашњице. Без обавезе – секс. Без обавезе – политика. Без обавезе – народност. Без обавезе – живот. Обавеза је веза између нашег доживљаја оног субјективног и стварности -оног објективног.

недеља, 31 маја, 2020 / 12:37

Само ме не обавезуј.в живи у муљу "објективног" и "субјективног",па постојање Бога и вјера у смисао постају "субјективни", све оно што од мене захтијева изврсност, врлину-постаје "објективно". И како онда да не завапиш,као Теофил Антиохијски: "покажи ми какав си човјек,па ћу ти показати какав је мој Бог!"

Шта значи то бесмислено указивање да је Ђукановић или Анте Павелић "објективно" Србин? Такав човјек – схватите! – не треба да је Србин. Српство обавезује на врлину. Нема врлине – нема ни Српства. Док нас живот не обавезује,док је он игра лажног објективног и још лажнијег субјективног, нисмо се ни почели копати из муља.

Зато: живот је диван. И он, диван, обавезује.

Браћо моја у Црној Гори, роде мој

Немојте да вам душа клоне. Па и када клоне, роде мој, најрођенији, сјетите се оне молитве "Приближи нам се, Господе, када нам душа клоне!" Помолите се! Ево, никада ми нијесте из молитве изашли, ни за оних тешких ноћи, ни за ове короне, нећемо ни сада пропустити да се не помолимо заједно.

Видим – погодило вас, роде мој, ово што се десило у Будви. Десило се. Шта да очекује човјек? Сва је структура доље и онако на превари и лажи, уцјени и демагогији направљена. Од када је свијета и вијека било је таквих јадова што прелазе, за услуге или за страх (а ниједно није за човјека). Ништа ново под капом небеском.

Него да ви речем: не надајте се да је неђе боље. Ође није. И ође вам је све ко и доље, само су наши главари у једном монету изабрали да србују мјесто да монтенегрују, а остало вам је све исто к`а и доље. Иста механика власти, исти интереси, исти народ. Исте издаје и продаје, исто све. Да је којим случајем Мило узео да гради Црну Гору на основама краља Николе, а не да пабирчи шта му треба и служи, данас бисте имали тробојку, српски језик и Цркву, али би вам све остало било исто ка и данас а одборнице би по Будви смјењивале Царевиће не што је у црквени одбор већ што је у шаховку секцију. А остало би све исто.

Свуђе вам је иста структура власти: засјели људи чији су домети мали, морални капацитети никакви, демагошке моћи огромне, а слугењарски однос према моћнима неограничен. Зато је свуђе иста прича И овдје је, ма се и не виђело. Зато ови велики и фолирају те народу драге потезе, али не прекидају послове

Нијесу нама ни нада ти политичари. Ако можете наћи кога да се неће продати – знам да таквих има – гласајте их. Видјећемо шта се може на том пољу начињети. Иначе: сједите и не дајте своје, па ће проћи ово ка и турско и аустријско и италијанско што је прошло – али, да би прошло, треба опстати.

Већа вам је проблематика да пожените што је за женидбу и удате што је за удају и да се сјутра нађете једни другима на руку у свему ка браћа и Срби него што ће Мило да чини. Он чини што му непомјаник вели. А ви се у Бога и у своје руке. И главу горе! Не да нас Свети Василије! Не да Свети Арсеније!

Изаћи ће на добро.

Да сте ми здраво и Бог вам на помоћ био!4 КОМЕНТАРА

  1. Лијепо речено, онако сладуњаво.

    Него да додам, прије него ова чаша меда донесе претилост и дијабетес духа. Јер шта је чоек да мора бит чоек.

    „Тирјанству стати ногом за врат, довести га познанију права, то је људска дужност најсветија.“

Оставите одговор