Данијел Сервер: Дачић је највећи губитник

Разговори између Београда и Приштине дотичу се доста озбиљних питања, међутим, мало је вјероватно да ће дијалог довести до потребног споразума, тврди Данијел Сервер, експерт за Балкан и професор међународних студија на Универзитету Џонс Хопкинс. “Договор је, прије свега, немогућ због одсуства било каквих додирних тачака у полазним ставовима Приштине и Београда”, каже Сервер. “Приштина […]

четвртак, март 14, 2013 / 08:52

Разговори између Београда и Приштине дотичу се доста озбиљних питања, међутим, мало је вјероватно да ће дијалог довести до потребног споразума, тврди Данијел Сервер, експерт за Балкан и професор међународних студија на Универзитету Џонс Хопкинс.

“Договор је, прије свега, немогућ због одсуства било каквих додирних тачака у полазним ставовима Приштине и Београда”, каже Сервер. “Приштина полази од чињенице да је прогласила независност коју признаје прилично велики број земаља у свијету, укључујући 22 земље чланице Европске уније и водећу силу у свијету, САД. А платформа за Косово коалиционе владе Србије и председника Томислава Николића, полази од тежње Београда да задржи суверенитет над Косовом и омогући систем у којем би косовски Срби имали одвојену управу”, додаје Сервер у разговору за српски “Глас Америке”.

“Идеја о асоцијацији општина на сјеверу Косова предвиђена је у Ахтисаријевом плану, у којем су тачно наведене функције те асоцијације, од којих су неке административне. Међутим, српска страна тражи много више од тога. Она тражи успостављање српске полиције и српских судова, што је неоствариво. Нигде, па ни на Косову не могу да функционишу два одвојена правна система. Поред тога, Београд не може да тражи привилегије из Ахтисаријевог плана, а да не испуни његове обавезе, односно претходно не призна независност Косова”, појашњава Сервер.

На питање о могућем припајању сјеверног дела Косова Србији, саговорник је још једном подсјетио да промјену границе могу да врше искључиво суверене државе. Услов за такав договор и у овом случају је признање суверенитета Косова. Сервер наставља:

“Не постоји једнострана размена територија. Очигледно је да би предаја сјеверног дела Косова Србији, изискивала уступање претежно албанског Прешева, Косову. Међутим, ја не знам никога у Београду ко би пристао на то. Дакле, само суверене земље могу да мијењају своје границе, а други услов је фактичка размјена територија. У случају да то постигну, двије стране би још морале да објасне међународној заједници на који ће начин обезбједити да сусједне Македонија и Босна и Херцеговина сачувају стабилност”, сматра Сервер.

Наведене околности отежавају преговарачку позицију српског премијера Ивице Дачића, тврди Сервер.

“Председник је премијеру предао “врућ кромпир,” односно мандат зарцтан у Платформи, који он једноставно не може да спроведе. Задатак је немогуће испунити јер се у Платформи поново истиче суверенитет Србије над Косовом. Дачић је вјероватно веома забринут, јер се налази у процјепу. Уколико са Приштином постигне споразум који би на било који начин означавао признавање независности Косова, наћи ће се у ситуацију која му не одговара. А не одговара му ни ситуација у којој није постигао никакав договор. Другим речима, у оба случаја је губитник”, оцјењује Сервер.

Он признаје да је постигнут одређени напредак у дијалогу између Београда и Приштине, прије свега зато што се одвија на тако високом нивоу.

Међутим, постизање стварног договора, како је рекао, изискује додатни, “џиновски помак.”Оставите одговор