Дане Чанковић и јавни позив: Ако је могао Ник Вујичић – што не би и Рафаел Бољевић одржао мотивациони говор?

Неуобичајено јесте, али ненормално није. Јавно позивам, ево рецимо, Рафаила Бољевића, игумана Манастира Подмаине да у Бања Луци одржи "мотивациони" говор. (У Српској православној цркви има много оних којима би та молба могла бити упућена.)

петак, 27 августа, 2021 / 08:37

С времена на вријеме прође ми мисао како је 28. октобра 2019. у дворани Спортског центра "Борик" у Бањој Луци чувени мотивациони говорник Ник Вујичић одржао свој говор. Он, како је сам изјавио, потиче из назаренске породице, а која је српског поријекла.

Дошао је у Бања Луку, како је рекао, "Да посијем сјеме вјере и наде као што радим широм свијета". Протоколарно су га примили највиши дужносници Српске. Дворана је била препуна људи, а мотивациони говор Ника Вујичића уживо је преносила и телевизија Републике Српске.

Катастрофалне посљедице су услиједиле због одвајања српског народа од Бога. А претходни систем, више деценија, је лукаво, па и насилно такав процес подржавао. Дјеца су се страшила, "Ето иде поп, откинуће ти језик". Како сутра (кад одрасту) дјеца, а нека су била и трауматизована да уђу у цркву?

Душе нам се анестезирају. Не само да се не боримо против зла, него га прихватамо, као да је то добро. Да осјетимо патњу других – не никако. Да смирено трпимо недаће – не то поготово.

Зато јавно молимо игумана Рафаила да у наредном периоду дође у Бања Луку и одржи "мотивациони говор" и каже између осталог "Зашто нас Бог очекује у Цркви". Има организатора који би били почаствовани да такво предавање организују.

И не би то био никакав прозелитизам, нити нека врста секташке кампање "од врата до врата", већ прилика да се од оног, који је Духом Светим надахнут, чује који је лијек за болесно човјечанство и напаћену душу.