Митровић са турским Ташијапијем: Брза цеста преко Вишеграда, аутопут преко Тузле

Министар комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Војин Митровић одржао је јуче састанак са предсједником турске компаније Ташијапи Емрулахом Туранлијем, а поводом службене посјете предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана Босни и Херцеговини.

петак, 27 августа, 2021 / 08:03

Саговорници су разговарали о реализацији инфраструктурног пројекта изградње ауто-пута Сарајево – Београд – Сарајево, који је резултат Споразума између Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Републике Турске о сарадњи у инфраструктурним и грађевинским пројектима.

Планом за изградњу овог ауто-пута предвиђена је изградња трасе брзог ауто-пута од Сарајева преко Пала и Вишеграда до границе са Србијом те изградња ауто-пута од Сарајева преко Зенице, Тузле, Брчког и Бијељине до границе БиХ са Србијом на Рачи, гдје је предвиђена изградња новог моста и припадајућег граничног прелаза.

Како је истакнуто на састанку, приоритет је етапа која је спремна за реализацију, односно пројектовање и изградњу дионица Рача – Бијељина – Брчко. Тренутно је за реализацију овог пројекта најзначајније потписивање, односно дефинисање комерцијалног уговора између компаније Ташијапи и Аутопутева Републике Српске.

Нацрт уговора прослијеђен је у Аутопутеве РС и тренутно је у фази усаглашавања, односно преговарања о битним елементима самог комерцијалног уговора, а то су цијена и услови финансирања, што ће уједно бити и једна од тема на сутрашњем састанку ресорних министара транспорта БиХ и Турске.

Како је дефинисано Споразумом потписаним у Анкари, Турска се обавезала обезбиједити финансијска средства за реализацију овог инфраструктурног пројекта.

Представници Ташијапија су истакли да су спремни кренути у реализацију, пројектовање и изградњу ауто-пута од Раче до Бијељине одмах по потписивању комерцијалног уговора.

Како је истакао министар Митровић, очекује се да члан Предсједништва БиХ Милорад Додик са предсједником Ердоганом договори кредитирање овог пројекта како би се што прије кренуло у његову реализацију.