Да се не заборави: Протест против ихтиогеноцида у Спречи

Чланови риболовачких удружења из Републике Српске и Федерације БиХ која гравитирају уз ријеке Спречу и Босну организовали су данас мирне протесте у добојском насељу Пољице, како би скренули пажњу јавности да они који су одговорни за акцидент у ријеци Спречи морају сносити посљедице.

субота, мај 19, 2018 / 22:11

Члан Управног одбора Рибарског савеза Републике Српске Дарко Митровић рекао је да је протесту на раскрсници магистралног пута Добој-Грачаница претходио састанак Управног одбора Рибарског савеза на којем су донијети закључци, између осталог да се остане при ставу о покретању тужбе против одговорних.

Закључено је и да се у проблематику укључе републичке, кантоналне и институције БиХ, јер је загађење угрозило флору, фауну, приобално пољопривредно земљиште и локалне бунаре са питком водом.

Организатор протеста је Спортско-риболовно удружење „Босна“ Добој, чији предсједник Ратко Богдановић је рекао новинарима да су се протесту придружила рибарска друштва из Шамца, Брода, Модриче, Петрова, Грачанице и Лукавца, као и локални еколози и пољопривредна удружења.

Богдановић каже да је удружење формирало комисију која прикупља доказе о штети како би се упутио одштетни захтјев, као и да ће организовањем јавних протеста спријечити да се овај случај заташка, а како каже, таквих покушаја је већ било.

Секретар добојског удружења Здравко Радић упозорава на дугорочне посљедице испуштања отровних материја за слив ријека Босне и Спрече и напомиње да се надлежне инстиуције не оглашавају по питању третирања угинуле рибе и животиња које су угинуле због конзумације те рибе.

Предсједник Удружења рибара Тузланског кантона Осман Хоџић поручио је да неће дозволити да ријека Спреча буде отпадни канал комапнија из Лукавца, да неће пристати на вансудску нагодбу за обештећење, као и да ће раскринкати лобистичке покушаје са сумњивим налазима појединих агенција покуша умањити причињена штета.

Хоџић каже да се ради о 20 по реду регистрованом онечишћењу ријеке Спрече у посљедњих 15 година.

Данашњем скупу присуствали су и представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Окружно јавно тужилаштво у Добоју потврдило је Срни да је донијело наредбу којом је наложено овлашћеним службеним лицима Републичке управе за инспекцијске послове – подручно одјељење Добој, да изврши изузимање узорака воде, рибе и земљишта из ријеке Спрече, те земљишта уз ријеку Спречу ради евентуалних вјештачења због штете од изливања отровних вода у ријеку Спречу 27. априла.

Из Тужилаштва наводе да су узорци послати на анализу, а од резултата анализе зависиће даљи ток поступка.

ИЗ Полицијске управе Добој речено је Срни да су под надзором Окружног јавног тужилаштва Добој предузели потребне истражне радње на расвјетљавању догађаја, да су изузели узорке воде, земљишта и угинуле рибе који су по наредби упућени на вјештачење.

Полицијска управа Добој је од полицијских службеника Полицијске управе Лукавац затражила све потребне информације које се односе на њихово поступање у вези са овим догађајем.

Из Полицијске управе Добој подсјећају да је за раније догађаје загађења ријеке Спрече током 2005. године Полицијска станица Добој два доставила добојском тужилаштву извјештај о предузетим мјерама и радњама у вези помора рибе и загађења ријеке Спрече.

Такође, Полицијска станица Петрово је 2016. године добојском тужилаштву доставила извјештај о предузетим мјерама и радњама у вези са загађењем ријеке Спрече и помором рибе, које је издало наредбу о спровођењу истраге за извршено кривично дјело загађење животне средине.

У Фабрици „Шишеџам сода“ из федералне општине Лукавац 27. априла пукао је насип, па је истекла већа количина течности са одлагалишта талога „Бијело море“, која је поплавила пољопривредно земљиште и излила се у ријеку Спречу, чијим водотоком су отпадне воде доспјеле на подручје општине Петрово и града Добоја, усљед чега је дошло до помора рибе у ријеци Спречи.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *