Британци шпијунирају око Крима, Путин приговорио Меркеловој на појачане војне активности НАТО у Црном Мору

Русија је подигла борбени авион како би пресрела британски шпијунски авион који је дјеловао у близини Крима.

четвртак, 11 новембра, 2021 / 21:55

Руско Министарство одбране саопштило је да је британска акција дио ширег повећања војних активности САД и њихових савезника у региону Црног мора, на шта се предсједник Владимир Путин пожалио њемачком канцелару Ангели Меркел у данашњем телефонском разговору.

Из руског Министарства наводе да је подигнут борбени авион "сухој СУ-30" како би пресрео британски извиђачки авион "боинг РЦ-135" за који је речено да је покушавао да се приближи Криму.

У саопштењу Кремља се наводи да је британски авион промијенио курс и удаљио се од Крима након што му се приближио руски авион.

Путин је вечерас у телефонском разговору пренио Меркеловој да су акције Запада у црноморском региону дестабилизујуће, опасне и провокативне.

Министарство одбране Русије наводи да је појачана активност НАТО укључивала два америчка ратна брода, стратешку авијацију и четири шпијунска авиона НАТО-а у посљедња 24 сата, укључујући и британски.

Додаје се да све то личи на покушај НАТО-а да извиђа потенцијално ратиште, што би могло бити од користи у случају да Украјина покуша силом да поврати источни Донбас, над којим је изгубила контролу 2014. године.

У саопштењу се наводи да два руска војна брода прате америчка пловила.

Британски ратни брод "ХМС Дефендер" у јуну је примјенио, како је Лондон рекао, међународно призната правила о слободи пловидбе у украјинским територијалним водама у близини Крима, изазвавши жесток одговор Москве.