Додик: Српска и Срби су у подређеном положају

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је Република Српска у подређеном положају и да се над њом врши тортура, оцијенивши неприхватљивим да Апелационо вијеће Суда БиХ поништи казну бившем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Мамуљину.

четвртак, 11 новембра, 2021 / 20:53

Додик је истакао да из Српске упорно говоре да тај суд није објективан да није суд правде него је суд за Србе.

"То је неприхватљиво. Он је осуђен на десет година што је било исувише мало, а и то мало укидају на овај начин, чекајући да оду свједоци да нестану људи који могу да кажу нешто о тим догађајима", рекао је Додик новинарима у Модричи.

Он је истакао да је то само једна у низу некоректних ствари која говори о томе да смо ми овдје подређени и народ на коме се врши тортура.

Додик је напонемуо да се над Српском врши тортура у различим сегментима, па указао на одлуке Уставног суда о земљишту, шумама.

Апелационо вијеће Суда БиХ поништило је првостепену пресуду некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину којом је био осуђен на 10 година затвора јер није спријечио злочине које су починили припадници Одреда "Ел муџахид" на подручју Возуће и Завидовића.

Поступак се сада упућује другостепеном вијећу на даље одлучивање.