Си Ђипинг на стазама револуције Мао Цедунга и Денг Сијаопинга: Кина до 2049. потпуно развијена и богата

Кинеска Комунистичка партија усвојила је "историјску резолуцију" којом је учвршћен статус предсједника Си Ђинпинга у политичкој историји те државе.

петак, 12 новембра, 2021 / 08:42

У документу којим се сумира стогодишња историја странке наведена су кључна достигнућа партије и будући смјер.

Ово је тек трећи сличан усвојени документ од оснивања партије. Претходне су усвојили Мао Цедунг 1945. године и Денг Сијаопинг 1981.године.

Документ је усвојен јуче на шестој пленарној сједници.

"Попут прве двије резолуције, и ова ће имати веома важну улогу у уједињењу теорије, воље и акције странке да би се остварио напредак у будућности те реализовао други стогодишњи циљ", рекао је званичник странке Ку Кингшан.

Партија је претходно поставила два стогодишња циља, да Кина постане "умјерено напредно" друштво до 2021. године и други да буде, "потпуно развијена, богата и моћна" држава до 2049. године.

Поједини аналитичари сматрају да је резолуција посљедњи покушај Си Ђинпинга да поништи вишедеценијску децентрализацију кинеских лидера што је почело током мандата Денга и наставили су остали, попут Ђанг Цемина, што би могао бити показатељ да се Кина враћа такозваном култу личности.

На четвородневној затвореној сједници било је више од 370 пуноправних и других чланова 19. Централног комитета.

Ово је посљедњи већи састанак лидера странке пред Национални конгрес наредне године када ће Ђинпинг затражити трећи предсједнички мандат што је без преседана у Кини.

Током 2018. године, Кина је укинула ограничење од два предсједничка мандата што Сију омогућава да доживотно остане на власти.Оставите одговор