Азербејџански гас за Европу, преко Грчке и Албаније

Албански парламент ратификовао је споразум о изградњи трансјадранског гасовода ТАР, којим ће се преко Грчке, Албаније и Јадранског мора транспортовати плаво гориво до Италије и западне Европе. Споразум су у фебруару потписали представници влада Албаније, Грчке и Италије. Влада у Тирани овај пројекат сматра стратешким, јер ће током његове изградње у Албанији бити уложено око […]

уторак, март 26, 2013 / 10:29

Албански парламент ратификовао је споразум о изградњи трансјадранског гасовода ТАР, којим ће се преко Грчке, Албаније и Јадранског мора транспортовати плаво гориво до Италије и западне Европе.

Споразум су у фебруару потписали представници влада Албаније, Грчке и Италије. Влада у Тирани овај пројекат сматра стратешким, јер ће током његове изградње у Албанији бити уложено око двије милијарде долара и отворено на стотине радних мјеста.

Пројекат ТАР предвиђа транспорт гаса из Азербејџана ка западној Европи, а његова изградња ће почети у јуну. Дужина гасовода, који почиње из азербејџанског поља "Шах Дениз", а завршава се у јужној Европи, је 800 километара, и према плану он ће на почетку имати годишњи капацитет од 10 милијарди кубних метара природног гаса.

ТАР је заједнички пројекат Турске и Азербејџана, који ће након потпуног завршетка транспортовати 35 милијарди метара кубних гаса годишње.

Поред ТАР-а још два пројекта изградње гасовода воде жестоку "битку" за европска тржишта. То су руски "Јужни ток", гдје је укључена и Србија, те европски "Набуко".Оставите одговор