Археотуристичка: Неандерталци зимовали у Шпанији у вријеме посљедњег Леденог доба

Нова истраживања сугеришу да су се неандерталци, како би избјегли хладноћу, групно кретали ка југу Европе, ка Шпанији и да су тако имали веће шансе за опстанак.

понедељак, 13 јануара, 2020 / 11:05

Неандерталци су избјегавали друге дјелове Европе током посљедњег леденог доба и тако стизали и до Гибралтара.

Шпански научници су ту теорију засновали на открићу отиска стопала пронађеног у једном каменолому у Гибралтару. У питању је био отисак стопала неандерталца који је живио прије око 30.000 година.

У то вријеме Европа је пролазила кроз посљедње ледено доба.

"Отисак стопала показује да је Пиринејско полуострво у то вријеме било врста уточишта за ову врсту. Ту су настајала права сезонска насеља", рекао је Хоакин Родригез Видал, професор геодинамике и палеонтологије на Универзитету Хуелва у Шпанији.

Неандерталци су изумрла врста за коју се сматра да је живјела прије око 40.000 година.

Истраживачки тим открио је и низ отисака сисара које су такође путовале на југ да би избјегле хладноћу, укључујући слонове, козе, бовиле и мачке.

Посљедњих година, а посебно током посљедње деценије, постаје све очигледније да су неандерталци потцијењени, кажу стручњаци.

Осим што су се сналазили у мигрирању због климе и хране, организовали сезонска насеља, чини се вјероватним да су неандерталци и сахрањивали своје мртве, имајући на уму концепт загробног живота.

Користили су украсе и накит, а бавили су се и умјетношћу у пећинама.