20:15 Милан Тегелтија: Да ли могу физички боравити у Ефбиху?13:00 Државни тероризам: Предсједник Ирана оптужио Израел за убиство нукеарног научника у Техерану12:50 Преко тристо доживотних робијаша у Турској због неуспјешног покушаја пуча против Ердогана11:47 Премијера серије Кости у Српској од почетка 2021. на БН ТВ11:42 Отресање ногом: Одлазећа Влада ЦГ даје 80.000 еура против "Асимилације Црногораца у Србији"08:25 Ко каже да је Сјеверна Кореја изолована: Пјонгјанг закључан због короне08:21 Јупитер и Сатурн 21.12.2020. никад ближе још од времена Стефана Првовјенчаног23:45 Шаровић: Ако републичка власт посегне за измјенама закона о локалној самоуправи - осјетиће реакцију народа22:57 У Бањој Луци ни прага: Тенк са Кошара у меморијалном центру у Крушевцу20:08 Нацрт, не цртеж: Слободни умјетници улазе у закон као самостални + стручњаци у култури

Археотуристичка: Неандерталци зимовали у Шпанији у вријеме посљедњег Леденог доба

Нова истраживања сугеришу да су се неандерталци, како би избјегли хладноћу, групно кретали ка југу Европе, ка Шпанији и да су тако имали веће шансе за опстанак.

понедељак, 13 јануара, 2020 / 11:05

Неандерталци су избјегавали друге дјелове Европе током посљедњег леденог доба и тако стизали и до Гибралтара.

Шпански научници су ту теорију засновали на открићу отиска стопала пронађеног у једном каменолому у Гибралтару. У питању је био отисак стопала неандерталца који је живио прије око 30.000 година.

У то вријеме Европа је пролазила кроз посљедње ледено доба.

„Отисак стопала показује да је Пиринејско полуострво у то вријеме било врста уточишта за ову врсту. Ту су настајала права сезонска насеља“, рекао је Хоакин Родригез Видал, професор геодинамике и палеонтологије на Универзитету Хуелва у Шпанији.

Неандерталци су изумрла врста за коју се сматра да је живјела прије око 40.000 година.

Истраживачки тим открио је и низ отисака сисара које су такође путовале на југ да би избјегле хладноћу, укључујући слонове, козе, бовиле и мачке.

Посљедњих година, а посебно током посљедње деценије, постаје све очигледније да су неандерталци потцијењени, кажу стручњаци.

Осим што су се сналазили у мигрирању због климе и хране, организовали сезонска насеља, чини се вјероватним да су неандерталци и сахрањивали своје мртве, имајући на уму концепт загробног живота.

Користили су украсе и накит, а бавили су се и умјетношћу у пећинама.Коментариши