Нвидиа близу тога да престигне Епл и постане друга највриједнија фирма на свијету

Нвидиа се приближава Еплу како би постала друга највриједнија компанија на свијету. Инвеститори показују велику потражњу за произвођачима полупроводника чији чипови се користе у популарним алатима вјештачке интелигенције попут ЧетЏПТ-а.

четвртак, март 21, 2024 / 11:57

Невиђени раст дионица Нвидие довео је вриједност компаније са 1 билиона на преко 2 билиона долара у само девет мјесеци. Компанија је престигла Амазон, Алфабет и Сауди Арамко на том путу.

Тренутна тржишна капитализација Нвидие износи око 2,38 билиона долара. Компанија заостаје за Еплом за око 230 милијарди долара и Мајкрософтом за око 645 милијарди долара.

Импресиван раст дионица Нвидие, која доминира са 80 одсто тржишта висококвалитетних АИ чипова, играо је кључну улогу у достизању рекордних нивоа на Волстриту ове године. Компанија је повећала свој удио у референтном С&П 500 индексу за више од 5 одсто.

Акције компанија Нвидиа и Мета Платформс значајно су порасле. Нвидије за 95 одсто, а Мете за 46,6 одсто. То их је учинило бољим инвестицијама од других чланова такозване Велике Седмице. То наглашава велико интересовање инвеститора за све што се тиче вјештачке интелигенције.

-Раст акција компаније одражава изузетно јаке темеље њеног тренутног пословног модела- рекао је Ричард Меклер, један од партнера из инвестиционог фонда.

Индустрија вјештачке интелигенције у будућности ће бити знатно већа

У међувремену, Епл се суочава са успоравањем продаје Ајфона. У јануару је компанија први пут од 2021. године уступила своје мјесто највриједније америчке компаније Мајкрософту.

Просјечан однос цијене акције према очекивању добити Нвидие за наредних 12 мјесеци износи 36,6. То је ипак нешто мања вриједност него прије годину дана упркос снажном расту дионица.

Према ријечима Дејвида Вагнера, менаџера у Аптус Капитал Адвајзорс, Нвидиа је тренутно најисплативија међу компанијама које се фокусирају на вјештачку интелигенцију на тржишту. Вагнер такође наводи да ће индустрија вјештачке интелигенције у будућности бити знатно већа него што су тренутне процјене. Међутим, постоје назнаке да се вриједност акција Нвидие приближава врхунцу.

Према аналитичарима са Вол Стрита, у наредних 12 мјесеци, просјечна циљана цијена акције Нвидие ће бити 850 долара по акцији. То је мање од последње затворене цијене од 926 долара, како показују подаци ЛСЕГ-а.

Међутим, Ричард Меклер напомиње да је тешко очекивати да цијена акција компанија које имају велику тржишну вриједност настави да расте по истом темпу. Ипак цијена би могла да остане на овим нивоима ако Нвидиа успије да испуни или премаши висока очекивања аналитичара.



Оставите одговор