Кристофер Нолан добио оскара за Опенхајмер

На церемонији додјеле Оскара у Лос Анђелесу за најбољи филм проглашен је "Опенхајмер", који је освојио седам златних статуа и апсолутни је побједник вечери. Награду је филмској екипи додијелио глумац Ал Паћино.

понедељак, март 11, 2024 / 10:03

Награда за најбољу женску улогу припала је Еми Стоун за улогу Беле Батер у филму "Јадна створења" /Поор Тхингс/. Ово је велико достигнуће за младу глумицу која је до 35. године освојила два Оскара и то оба за главне улоге. Првог је освојила 2017. године за улогу у филму "Ла Ла ленд".

Оскара за најбољу режију освојио је редитељ Кристофер Нолан за филм "Опенхајмер". Нолан је за овај филм освојио и Златни глобус и Бафта. Иако је до сада осам пута био номинован, ово је Ноланов први Оскар.

Килијан Марфи освојио је Оскара за најбољег глумца за улогу Џулијуса Роберта Опенхајмера у филму "Опенхајмер". Ово је уједно била и његова прва номинација за престижну награду.

С њим у категорији били су номиновани Бредли Купер /"Маестро"/, Колман Доминго /"Рустин"/, Пол Ђамати /"Тхе Холдоверс"/ и Џефри Рајт /"Америља фикција"/.

Филм "Опенхајмер" освојио је Оскара за најбољу изворну музику, а најбоља пјесма је Били Ајлиш "Вот вос ај мејд фор" /Wхат Wас И Маде Фор/ из филма "Барби". Пјесму је написао и продуцирао њен брат Финес О`Конел, који је заједно са Били преузео Оскара на позорници.

Оскара за најбољи звук освојио је филм "Зона интересовања" /Тхе Зоне оф Интерест/, који прати њемачку породицу која живи уз логор Аушвиц. Иако ужаси у логору нису приказани сликом, управо је звук имао тај задатак да пренесе страхоте који су се догађали смо неколико метара даље од породичне куће.

Најбољи краткометражни филм ове године је "Чудесна прича о Хенрију Шугару" /Тхе Wондерфул Сторy оф Хенрy Сугар/, који је написао, копродуцирао и режирао Вес Андерсон, којем је ово први Оскар.

Оскара за најбољу филмску фотографију освојио је филм "Опенхајмер" и холандско-шведски сниматељ Хојте ван Хојтема.

Најбољи краткометражни документарни филм је "Посљедња мајсторска радионица" /Тхе Ласт Репаир Схоп/, док је најбољи дугометражни документарни филм "20 дана у Мариупољу" и то је први Оскар који је освојила Украјина.

Оскара у категорији најбољи визуелни ефекти освојио је филм "Годзила", а екипи овог филма награду су уручили Дени де Вито и Арнолд Шварценегер.

Овај двојац уручио је награду и за најбољи филм у категорији најбоље монтаже коју је освојио "Опенхајмер".

Роберт Дауни Џуниор освојио је Оскара за најбољег споредног глумца за улогу Луиса Штрауса у филму "Опенхајмер". Ово је његов први Оскар, иако је до сада био номинован три пута.

Филм "Јадна створења" добио је награду и за најбољу костимографију, а током проглашења побједника ове категорије на сцени се појавио потпуно го Џон Сина, који је током уручења награде обукао хаљину.

Оскара за најбољи изворни сценариј освојила је француска правна драма "Анатомија пада" /Анатомy оф а Фалл/ коју је режирала Џастин Трајт према сценарију који је написала заједно с Артуром Хараријем.

Најбољи краткометражни анимирани филм је "Рат је завршен", а награду за најбољи дугометражни анимирани филм однио је "Дјечак и чапља".

Свечаност је почела с малим закашњењем због протеста испред Долби театра гдје су окупљени позивали на прекид ватре у Гази и ометали саобраћај.



Оставите одговор