Казахстан: Милијардер предао држави удио у нафтној компанији

Казахстански милијардер и бизнисмен Тимур Кулибајев предао је државној енергетској компанији свој удио од 49 одсто у Петросуну, великој фирми за трговину нафтом и нафтним дериватима која је под контролом кинеског ЦНПЦ-а, изјавио је замјеник премијера Казахстана Роман Склар.

среда, јун 29, 2022 / 19:40

Петросун купује и прерађује лавовски дио казахстанске сирове нафте, преноси Ројтерс.

Склар није навео разлог ове одлуке Кулибајева, који је зет бившег казахстанског предсједника Нурсултана Назарбајева. Кулибајев није био доступан за коментар.

Још један Назарбајевљев рођак, његов нећак Каират Сатибалди, предао је у априлу влади свој власнички удио од 29 процената у телекомуникационој компанији Казакхтелеком након што је ухапшен због оптужбе за проневјеру и злоупотребу положаја, додаје британска агенција.

Назарбајев, који је поднио оставку 2019, али је задржао широка овлаштења као предсједник савјета за националну безбједност, изгубио је ту позицију током насилних немира у јануару.

Његов насљедник, Касим-Жомарт Токајев, од тада је формирао комисију за борбу против монопола и запљену имовине за коју се сматра да је приватизована непрописно.



Оставите одговор