Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу

Члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић поздравио одлуку високог представника у Босни и Херцеговини, којом су успостављене законске одредбе о забрани негирања геноцида (код њега се подразујмјева и који, те да је један једини, на цијелом свијету).

петак, јул 23, 2021 / 17:47

Високи представник је овим испунио обавезу коју има према жртвама, према својој савјести, али и према Дејтонском мировном споразуму, јер негирање геноцида и слављење злочинаца је механизам којим се озбиљно поткопава повјерење међу народима и угрожава мир.

Негирање геноцида се годинама толерисало и једини резултат је био све више токсичан амбијент у Босни и Херцеговини, у којем породице жртава једноставно не могу да живе на миру. Високи представник је поступио исправно, јер се није смјело дозволити да жртве буду поново препуштене немилосрдности оних који глорификују злочинце.

Овом одлуком направљен је снажан искорак у цивилизацијском смјеру. Пресуде о геноциду прихвата сав цивилизовани свијет и једино нормално јесте да и Босна и Херцеговина, као држава у којој је почињен геноцид, буде дио тог оквира. Ова одлука ће суштински допринијети изградњи нормалнијег и здравијег амбијента за будућност. Само на основу истине и правде могуће је ићи напријед и у Босни и Херцеговини и у региону.



Оставите одговор