Турска оснажује Оружане снаге Бих

Влада Турске планира да Босни и Херцеговини донира 60 милиона марака (200 милиона турских лира) за набавку војне опреме у циљу јачања Оружаних снага БиХ, сазнаје портал Капитал.

петак, јануар 17, 2020 / 15:53

Један од основних услова за помоћ је да опрема буде наручена од предузећа намјенске индустрије у Турској која обављају 100 одсто домаћу производњу.

Планирано је да средства буду дозначена у наредних пет година кроз пројекте које предложи Савјет министара БиХ.

"Савјет министара БиХ ће доставити попис захтјева који се доставља Министарству државне одбране Турске кроз дипломатске канале и процес набавке може отпочети. Уплате се врше након што Савјет министара обавијести Министарство државне одбране Турске да је роба примљена у потпуности и неоштећена”, наводи се у нацрту војно финансијског споразума двије земље.

БиХ се уговором мора обавезати да опрему неће уступити или продати трећој страни, нити је изузети из инвентара без сагласности Турске.

Евентуални спорови око споразума ће се рјешавати преговорима и дипломатским путем без уплитања међународних судских органа.

Поред помоћи у војној опреми, Турска је намијенила и преко милион марака за обуку припадника Оружаних снага БиХ у центрима за обуку Турских оружаних снага. Биће им плаћен превоз, храна, трошкови смјештаја те школарина за обуку и курсеве.

Ова земља је неколико пута до сада кроз споразуме о војно-финансијској сарадњи помагала БиХ али никад у оволико високим износима.

Примјера ради, крајем 2017. године БиХ је добила помоћ од око 3,3 милиона КМ а која је намијењена за унапређења људских потенцијала и вјештина припадника ОС БиХ.

Подсјећамо, поред БиХ, војну помоћ вриједну 15 милиона евра од Турске ће добити и Црна Гора по идентичном моделу.

Прије неколико седмица је објелодањено како ће се средства додјељивати постепено од 2020. до 2024. године.



1 КОМЕНТАР

  1. Каква је и чија је ријеч “оснажује“ Ваљда ојачава, оспособљава, опрема средствима, чини их ефикаснијим и сл. Оснажује је исто као и што српски члан Предсједништва у свакој прилици “поштива“ умјесто поштује.

Оставите одговор