СЕПЦА или како се пређеш у латиничењу за државне паре, па напишеш нешто српски

МУП Српске нам је послао саопштење о учешћу Дарка Ћулума на међународном скупу у Скопљу, упорно пишући скраћеницу имена латиницом.

уторак, децембар 11, 2018 / 12:23

Уопште није јасно због чега се начелница Мирна Миљановић, опредјељује за досљедну употребу латиничне скраћенице, да би пред сам крај и она у саопштењу написала као и ми у наслову. Додуше у омјеру 5:1 против рођеног језика и писма.

Нисмо примјетили да је дошло до земљотреса или поплаве што је нешто написано српски, па упућујемо госпођу начелницу Миљановић, да се тако понаша и у наредним саопштењима са ове адресе. Можда Мирна то сматра грешком коју треба исправити, док Фронтал.СРБ указује на нормалност и природност таквог поступка, у смислу пословице "неће језик већ право".

У овом случају прсти на тастатури су написали СЕПЦА, за разлику од наслова и остатка саопштења, које без икаквих измјена, осим наглашавања појаве о којој говоримо:

Директор Ћулум на Генералној скупштини SEPCA-е

Директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум присуствовао је Генералној скупштина Асоцијације шефова полиција југоисточне Европе (SEPCA) у Скопљу, с обзиром да Асоцијацијом ове године предсједава Министарство унутрашњих послова Македоније.

Директор полиције Републике Српске је у оквиру ове конференције имао излагања које се односе на аналитички извјештај о пријетњама у региону државама чланицама SEPCA-е, као и активностима SEPCA-е по иницијативи Европске комисије о интегрисаном управљању безбједношћу за земље западног Балкана и изазовима током током размјене информација у оквиру међународне полицијске сарадње.

На састанцима одржаним током дводневне конференције, оцијењено је да Министарство унутрашњих послова Републике Српске, односно полиција квалитетно сарађује са полицијама региона.

На конференцији SEPCA-е једногласно су усвојени закључци који се односе на будуће активности које ће земље чланице предузимати у циљу јачања сарадње и безбједности у региону.

Подсјећамо, СЕПЦА је водећа полицијска асоцијација региона и представља организацију посвећену унапређењу полицијског дјеловања у региону. Њени циљеви су интеграција демократских полицијских принципа, усвајање савремених стандарда, размјена информација, као и обука квалификованог кадра кроз едукацију и истраживања.

НАЧЕЛНИК

Мирна Миљановић



Оставите одговор