Зашто Ален Шеранић једини носи маску у Влади РС: Колатерална штета досљедности?

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић састао се јуче са представницима Свјетске здравствене организације, те је носио маску у карираном дезену, док његов колега Борис Пашалић из Министарства пољопривреде крши мјере.

понедељак, јун 1, 2020 / 15:39

На основу истих тих мјера Полиција РС има инструкцију да кажњава грађане, при том неки полицајци не поштују мјере ни сами. А не јављају нам се предузете санкције. Фронтал.РС је већ у истом преступу као Пашалића, ухватио и самог Драгана Лукача, министра унутрашњих послова РС, који се већ у сљедећем саопштењу поправио.

То је најмање што за сљедеће саопштење очекујемо да може одглумити и министар Пашалић, уз предочење плаћених прекршајних казни за доказано неношење маске у затвореном простору. Што је још горе, на радном мјесту и то које те мјере прописује остатку Српске!

Непоштено и сулудо је да само Шеранић поштује ове "мјере", када он сам најбоље зна колико то нема научне сврхе, него је принуђен да испашта због воље за тимским радом. Очигледно и досљедношћу.

Он то не ради само естрадно, на телевизији и фотографијама уз саопштења, већ смо га и у приватном животу снимили како то исто ради у угоститељском објекту. Пошто нам је папарацо био лош, познаћете га узводно тако што једини носи маску у кафани.

Даље вијести из савјести:

СЗО (данас без пара САД)

СЗО је дошао у делегацији на челу са шефом Канцeлaрије Свјетске здравствене организације у БиХ Виктором Олшавским. Састанку на којем је разговарано о мјерама предузетим поводом појаве новог корона вируса у Републици Српској присуствовала је и консултантица Свјетске здравствене организације за припремљеност и оперативно планирање Патриција Кормос.

Представници Свјетске здравствене организације изразили су задовољство спроведеним мјерама и досадашњим активностима Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство Републике Српске везаних за појаву новог вируса корона, а наглашена је потреба наставка сарадње у размјени информација и подршке у прелазном периоду ублажавања мјера.

Министар Шеранић упознао је представнике Свјетскe здравствене организације са мјерама надзора које се још увијек спроводе, поступањима са лицима која су под здравственим надзором, као и протоколима за дијагностику и успостављеним капацитетима за дијагностику у четири лабораторије у Републици Српској. И у овом периоду, за вријеме ванредне ситуације, нагласио је министар Шеранић, Фонд здравственог осигурања Републике Српске финансира здравствене услуге за све грађане, у јавним здравственим установама, без овјеравања здравствене књижице.

Посебно је било ријечи о наставку епидемиолошког надзора над новим вирусом корона, али истовремено и на повратку здравственог система у пуни капацитет пружања осталих здравствених услуга становништву уз мјере превенције ширења вируса. На састанку је било ријечи и о подршци Свјетске здравствене организације на пољу едукације и даљег усаврашавања медицинског кадра, као и активностима у области заштите менталног здравља.

Наглашено је да Република Српска може да рачуна на даљу подршку Свјетске здравствене организације у сегменту дијагностике, али и даљег јачања капацитета и спремности на одговор за предстојећу сезону грипа и појаве новог вируса корона на јесен.

Пашалићу маска не стоји?

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истидан кад и Шеранић свој, одржао је састанак са Џeмилом Хajрићем, дирeктoром Aгeнциje зa бeзбjeднoст хрaнe, Дрaгaном Maтaругом, глaвним рeпубличким инспeктoром зa пoљoприврeду и Слoбoдaном Цвиjaнoвићем, глaвним рeпубличким инспeктoром зa хрaну, на којем је разговарано о спровођењу Вишегодишњег програма (мониторинга) контроле остатака пестицида у и на храни биљног и животињског поријекла.

На овом састанку, како се јасно види на насловној фотографији, нико није носио маску, што је у супротности са још увијек важећим "противепидемиолошким мјерама".

Основни циљеви састанка су усаглашавање и дефинисање активности у контроли нивoа oстaтaкa пeстицидa, времену и начину узoркoвaња, прoцjeни ризикa, тe изрaди приврeмeних и гoдишњeг извjeштaja, сагледавања примјене нaчeлa дoбрe пoљoприврeднe прaксe (ГAП), како би се сприjeчиле мoгућe бaриjeрe при извoзу и увoзу пoљoприврeднo прeхрaмбeних прoизвoдa, тe зaштите здрaвља пoтрoшaчa као коначног циља овог мониторинга.

Вишeгoдишњим прoгрaмом би требало и да се изврши прoцjeна ризика излoжeнoсти пoтрoшaчa oд нeиспрaвнe хрaнe биљнoг и живoтињскoг пoриjeклa, те утврди да ли се пoљoприврeдни прoизвoђaчи у Бoсни и Хeрцeгoвини придржaвajу дoбрe пoљoприврeднe прaксe.2 КОМЕНТАРА

 1. Вала и ти више с тим маскама и казнама. Нико их не носи већ данима, нити има потребе. Нити се већ поодавно не наплаћују казне због тога.

  То што је бирократија спора и инертна, то удри и критикуј. Удараш по нормалним људима. Навро ко телац у шарена врата.

  Удри по медицинском лобију, по мјерама које су донијели за болнице и амбуланте. Знаш ли да ако беба тј. мало дијете треба да остане у болници они не дозвољавају да родитељ остане уз дијете – „Због короне“. Морони и злочинци, а не медицинари.

  Јбт маске.

 2. Колаборација није нормална нити је прихватљива.
  Слушао сам лика који је на државним јаслама (ваљда им је то континуитет) како су му сви били у СС Ханџар дивизији јер су нацисти дијелили добре чизме.
  Јасно је да носе маске јер желе да „остану здрави“, као што се у нацисте ишло јер са њима „нема зиме“.

Оставите одговор