21:03 Пламен зажган - почеле 32. љетне олимпијске игре у Токију21:00 Србија избацила листу земаља из којих се може ући са потврдом о вакцинацији + 70.000 евра за злато у Токију20:10 Кремљ против ОХР: Инцидент јасно потврђује потребу укидања страног старатељства20:06 Нисмо се тако договорили: Талибани се буне што их Американци бомбардују19:47 Ово се зове чојство и јунаштво: Милан Благојевић због Инцковог наметања закона поднио оставку на судијску функцију15:47 Суверениста Џафи поздравља одлуку страног тутора, а у саопштењу уз "геноцид" уопште не помиње Сребреницу15:41 ПДП: "Инцкова одлука изазват ће додатне тензије и бити кориштена за политичке обрачуне"15:35 Шаровић: Штета што у СБ УН није прошла иницијатива Кине и Русије за укидање ОХР15:19 УС позива на заједничку реакцију свих странака из Српске против Инцка15:12 Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Није прича, већ статистика: Преко 200 напада на Србе од стране афроазијских миграната

Одбор за заштиту права Срба у Федерацији БиХ саопштио је да је до сада евидентирано више од 200 напада на животе и имовину лица повратника у ФБиХ, које су извршили мигранти из афро-азијских земаља.

понедељак, 1 јуна, 2020 / 19:21

– Мигранти се свакодневно крећу у дугим коланама кроз повратничка села у ФБиХ. На њиховом путу се налазе села у општинама Босански Петровац, Сански Мост, Босанска Крупа, Кључ и Бихаћ. Повратници осјећају несигурност, јер им надлежне институције нису осигурале безбједност, како живота, тако и имовине – истиче се у саопштењу.

Из Одбора упозоравају да ће БиХ постати "мигрантска сигурна кућа" јер Хрватска сијече шуму на граници и планира подизање зида и жице, по узору на Мађарску.

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ предлаже да Предсједништво БиХ неодложно започне преговоре са Авганистаном, Пакистаном, Ираном, Ираком и другим државама из којих долазе мигранти, ради склапања споразума о реадмисији.

– Тражимо формирање полицијских станица и одјељења у повратничким селима у Унско-санском кантону, села Врточе, Крњеуша, Смољана, Јелашиновци, Лушци Паланка, Радић, Мартин Брод и другим селима у складу са могућностима – истичу из Одбора и додају да је неопходно запошљавање новог броја полицајаца у овом кантону, те њихово распоређивање у повратничка села.

Из Одбора траже да око мигрантског кампа Липа буде изграђена ограда довољно висока да се не може излазити из кампа, као и да се камп обезбиједи адекватним физичким запрекама и да Служба за послове са странцима заједно са припадницима полиције онемогући мигрантима напуштање кампа.

– Тражимо од Владе Унско-санског кантона да се исплате заостале неисплаћене, а мукотрпно зарађене плате полицајцима запосленим у МУП-у, као и повећање њихових плата, посебно полицајцима који свакодневно имају додир са мигрантском популацијом – истичу из Одбора.

У овом удружењу сматрају да је потпуно недопустиво да полицајци који се свакодневно излажу ризику да буду нападнути или да се заразе, морају размишљати о егзистенцијалним питањима.

Срна