Влада РС обзнањује: Ко је повећао плату радницима 2020, нека се јави за е-подстицај

Министарствo привреде и предузетништва Републике Српске позива све привредне субјекте, који су извршили повећање плате радницима у периоду од 1. јануара до 30. јуна 2020. године, да најкасније до 31. августа 2020. године поднесу Захтјев за подстицаје на повећање плата.

уторак, 25 августа, 2020 / 13:54

Законом о подстицајима у привреди Републике Српске предвиђена су подстицајна средства за повећање плате радника запослених у привредним субјектима, а износ подстицаја за повећање плате радника се утврђује према сљедећим критеријумима:

1) уколико је почетни износ плате радника виши од 550 КМ, привредни субјект остварује право на новчана средства у износу који одговара 70% вриједности од плаћених доприноса на повећање плате,

2) уколико је почетни износ плате радника једнак или виши од најниже плате у Републици Српској, али не прелази износ од 550 КМ, привредни субјект остварује право на новчана средства у износу који одговара 30% вриједности од плаћених доприноса на повећање плате.

Министарствo привреде и предузетништва Републике Српске уједно обавјештава све привредне субјекте који су извршили повећање плате у протеклом обрачунском периоду да искористе могућност овог Закона и поднесу захтјев, јер имају могућност за остваривање права на подстицај и за нови обрачунски период.

Правна лица и предузетници могу поднијети захтјев путем апликације "е-подстицај” која се налази на сајту министарства привреде и предузетништва.

У Министарству привреде и предузетништва наводе да је до истека рока остало још седам дана, а да је до сада пријаве поднијело око 300 привредних субјеката, те да се очекује да овај број до истека рока буде још већи.

Такође, истиче се да је као резултат примјене Закона о подстицајима дошло до повећање плата за 20% у односу на износ плате у марту 2019. године код привредних субјеката који су остварили право на подстицај, раста прихода од доприноса, као и повећања броја запослених.

Подсјећамо, у складу са Законом о подстицајима у привреди Републике Српске, привредни субјекти остварују право на подстицај за повећање плата у два обрачунска периода, од којих један траје од 1. јануара до 30. јуна, а други од 1. јула до 31. децембра у једној календарској години.1 КОМЕНТАР