Троје величанствених: Коначно се неко успротивио антисрпској пропаганди БХРТ за наше паре!

Троје људи који у пракси доказују да БХРТ није и званично регистрована као ФТВ2, зову се Љубомир Зубер, предсједавајући УО БХРТ, Дејана Радовановић-Шаренац (члан УО БХРТ) и Пејка Медић (директор БХ Радија1).

субота, јул 11, 2020 / 13:51

Они су упутили писмо генералном директору и двојици чланова Управног одбора ове "заједничке" РТВ-куће, тражећи да се престане са говором мржње.

Још је свјежа у сјећању Срба запослених на БХРТ, епизода о томе какве пријетње и притиске је преживио тадашњи уредник информативног програма ове куће, јер је тражио да се 11.07.2018. године не носи логотип у приватном власништву, тзв. "цвијет Сребренице". Врло брзо је након тога постао "херој на боловању", а при правдању башчаршијским медијима се хвалио да је међу првима лагао о томе да се у Сребреници десио некакав тобожњи геноцид.

И тако је то прошло.

Сада је он за неталасање и херојско боловање награђен дописничким мјестом из Београда, а на БХРТ су антисрпски настројени и манијакално расположени ратни хушкачи наставили да раде шта им је воља.

Посебан гријех за овакву ситуацију сноси актуелна власт у Српској, која опет има полуге да влада и на републичком и на конфедералном нивоу. Дакле сједе у "заједничким" органима са Ефбихом и ово стање је њихова кривица, а не "Бакироваца" како крсте опозицију која има склоности Драгана Мектића.

"Заједничке установе" припадају само муслиманима?

БХРТ је замишљена са студијима у Бањој Луци и Сарајеву. Један дан дневник из Српске ћирилицом, други дан из Ефбиха латиницом. Данас БХРТ има један једини "информативно-технички центар" на територији Републике Српске и то у Бањој Луци.

Сви остали су у Ефбиху и свјетлосним годинама боље опремљени и плаћени од овог јединог, који симулира да постоји некаква "држава БиХ". То је јасна порука какав правац равномјерног развоја планирају заговарачи бесмислене фразе "унитарна БиХ".

Крајње је вријеме да за новац који издваја Република Српска, БХРТ емитује садржаје какве желе и траже њени грађани, а не да непрестано буде још једна "заједничка" институција у којој се проводи политика Сарајстана.

Посебно се не смије дешавати да се за новац "свих грађана" емитују документарни филмови и програм који не само да не одговара историјским чињеницама, већ распирује вјерску и националну мржњу.

Дубоко грло, дубоке чаршије

Фронтал.РС ово писмо члановима УО БХРТ и генералном директору доживљава само као почетак неке врсте српског интелектуално-медијског устанка, који ће за почетак спријечити да се наш новац користи за простачку пропаганду и лагање које може бити само темељ нових ратних сукоба и даљег неповјерења и мржње међу народима који сви причају један језик, колико год га неки хтјели звати другим именом.

Ипак, да прича о томе шта се десило још 1995. године, данас садржи тешке лажи о томе да једна чланица Савјета за провођење мира (Русија) наоружава "паравојне формације", то је не само лаж историјске, већ и актуелне природе и јасно показује намјере и педигре, а посебно стручност и поузданост емисија које се емитују из кухиње "дубоке чаршије" на БХРТ и њихових господара.

Тако да очекујемо и озбиљнију дипломатску активност на међународном нивоу, а не само јединствен притисак српских чланова из "заједничких органа". Прије свега да се на адекватан начин ода признање и пружи заштита часним потписницима овог "Саопштења", пошто ће силеџијство и харанга бити први потез самопрозваних, лажних "мултиетничара".

Без обзира што је ово Саопштење већ одавно одоцнило, једном неко мора почети!

Поточари стварају, а БХРТ проноси лажи, говор мржње и шири вјерску и националну мржњу

Муфид Мемија, члан УО БХРТ
Зоран Крешић, члан УО БХРТ
Белмин Карамехмедовић, генерални директор БХРТ

Поштовани,

У Документарно драмском програму БХ Радија 1 у периоду од 6.7. до 9.7.2020. године емитоване су 4 епизоде под називом "Извјештај о негирању геноцида у Сребреници", чији је аутор Меморијални центар Поточари. Пета епизода поменутог Извјештаја емитована је 10.07. у 22 часа и 15 минута у оквиру Документарно драмског програма БХР1. Ради се о Извјештају о чијем садржају, директор и Колегиј БХР1 нису били упознати на редовним седмичним састанцима.

Имајући у виду да садржај поменутог Извјештаја није у складу са Уређивачким принципима БХРТ-а као Јавног сервиса и да терминологија кориштена у извјештају доприноси ширењу вјерске и националне мржње, те етикетирању и стављању "мете на чело" једном комплетном народу и Српској православној цркви, директор БХР 1, Пејка Медић затражила је од програмског координатора БХР1 да пета епизода буде скинута с програмске шеме БХР1 и да о томе буде информисан и уредник Документарно драмског програма, што је и учињено.

Став директора Пејке Медић и чланова Управног одбора БХРТ-а, Дејане Радовановић Шаренац и Љубомира Зубера је да поменути извјештај не може бити потписан и емитован у програму као продукција БХР1 због пристрасног, неаргументованог и непрофесионалог садржаја са елементима говора мржње. Обратили смо се генералном директору БХРТ-а, Белмину Карамехмедовићу с позивом да пета епизода овог Извјештаја не буде емитована у термину 10.7. јер није у складу са утврђеним програмским смјерницама и Уређивачким принципима Јавног РТВ сервиса. Наш позив и апел да у програму БХ Радија 1 не буде емитован спорни садржај није уродио плодом и генерални директор је остао при налогу да се та епизода ипак емитује, што је и учињено.

Серијал емисија у продукцији Меморијалног центра Поточари, који је емитован у програму БХ Радија 1, представља грубо кршење Уређивачких начела Јавног РТВ система БиХ који, између осталог, обавезују јавне сервисе да програми морају уважавати достојанство особа и група, као и посебности по којима се међусобно разликују. Програми јавних сервиса промовишу људска права и демократске слободе, друштвену правду и толеранцију и разумијевање међу припадницима заједнице (1. Опште одредбе; члан 1.1.). Садржаји поменутог серијала су пристрасни, необјективни, тенденциозни с наглашеним личним – колективним мишљењем тијела у чијој продукцији је и креиран. Подсјећамо Вас да је непристрасност кључна вриједност јавних емитера и ниједна програмска област није изузета.

У емисијама Меморијалног центра Поточари једнострано, тенденциозно и субјективно се износе квалификације и оптужује цјелокупан српски народ без иједног релевантног доказа, неаргументовано оптужују институције, представници власти у Републици Српској и Србији, узастопно понављају термини "фашистичко четнички покрет", "српско националистичко друштво", "босански геноцид" и јачање радикалне деснице, оптужује да "Русија тренутно наоружава паравојне формације у Републици Српској спремајући их за неки нови рат" и бројне друге квалификације које грубо крше људска права и осјећања припадника српског народа и Српске православне цркве.

Оптужбе и квалификације српског народа, Републике Српске и њених институција који су изнесени у емисијама Меморијалног центра Поточари нису утемељени нити обухваћени пресудом Међународног кривичног суда у Хагу, нити су као такви били предмет донесених пресуда пред домаћим судовима за ратне злочине.

Позивајући се на одредбе Закона о Јавном РТВ сервису (члан 24.) према којем су чланови Управног одбора БХРТ обавезни да заступају и штите интересе јавности у погледу радио и телевизијских програма и припадајућих правних аката, ограђујемо се од садржаја и ставова изнесених у емитованом серијалу Меморијалног центра Поточари у програму БХ Радија 1. Због чињенице да генерални директор БХРТ-а, Белмин Карамехмедовић, није уважио мишљење чланова Управног одбора БХРТ-а, који су бирани с територије Републике Српске (Дејана Радовановић-Шаренац и Љубоми Зубер), да је из процеса планирања и уређивања програма БХ Радија 1 искључена директор БХ Радија 1, Пејка Медић, иако је то директна надлежност директора тог сектора, тражимо да се хитно закаже ванредна сједница УО БХРТ-а на којој ће се разматратрати све околности у вези с поменутим садржајем.

БХРТ је протекле три године исказао висок ниво професионалног и објективног приступа у извјештавању о свим осјетљивим и трагичним догађајима из недавне ратне прошлости БиХ. Показао је и доказао да је истински јавни сервис, објективан, непристрасан, с израженом професионалном етиком новинара и уредника на услузи свим грађанима БиХ. Протеклих година, уважавајући високе професионалне стандарде новинарске професије, БХРТ је у својим програмским садржајима достојанствено, неострашћено, с огромним пијететом према жртвама, извјештавао о свим догађајима и садржајима у Сребреници и Меморијалном центру Поточари.

На жалост, овај пут се Јавни сервис БиХ сврстао на једну, бошњачку страну, промовишући једнострану истину емитовањем неприкладног садржаја препуног говора мржње, националне и вјерске нетрпељивости и на тај начин инкриминисао и оптужио цјелокупан српски народ, Републику Српску и њене институције. Као легални и легитимни представници Републике Српске у УО БХРТ не прихватамо паушалне, једностране и тенденциозне програмске садржаје емитоване на БХРТ-у и свим законом предвиђеним инструментима ћемо се борити за истинитост, правичност и равноправност унутар Јавног РТВ сервиса БиХ.

Љубомир Зубер, предсједавајући УО БХРТ
Дејана Радовановић-Шаренац, члан УО БХРТ
Пејка Медић, директор БХ Радија16 КОМЕНТАРА

 1. Ма чим чаршија невиним жртвама гледају у нацију (никада нису признали нити се поклонили српским жртвама страдалим дааааавно прије 1995 и нису могли нокоме наудити, а обратно је итекако случај), јасно је да од пих бих нема ништа

 2. Није баш да гледам БХТ али и прије је било оваквог необјективног извјештавања. Али јуче су прекуцали игрицу. Овај протест је само кап која је прелила чашу иако је ово писмо како и сам текст добро каже, одавно закаснило. Цијелодневни програми о Сребреници а када је комеморација у Градини ове године прилог од минут и по. Одавно потписници овог писма то знају али трпе и ћуте али су се ваљда сјетили да су некада имали достојанство па отуда и овај вапај. Не будимо наивни, ствар ће се можда на кратко промијенити али на дуже стазе све остаје исто.

 3. У и око Сребренице су ратовали исламисти под командом оптуженог ратног злочинца Насера Орића. Оптуженог од стране чак и од оваквог антисрпског Хага. Задња њихова жртва је старица од 80 година Ива Мирковић која је цијело вријеме остала у Сребреници – заклана од стране исламиста 11. јула 1995 у свом стану Сребреници. То су све припадници потоње 28. дивизије.

  Након што су побили све српско у и око Сребренице извели су 11. јула 1995. године успјешан пробој према Тузли. Губици су им били обзиром на ситуацију минимални, испод 2000 исламиста.

  Ти губици исламиста се сада неком магијом називају геноцидом. Ни више, ни мање.

 4. boccaccio, nije tačno da su Ivu zaklali u stanu jer je živjela u kući. A što se tiče preostalih živih srba u Srebrenici čisto da se zna da će nestati zahvaljujući SNSD i SDS koji se utrkuju u sluganstvu Sarajevu pa nisu u stanju podržati jdnoga kandidata iako se zna da druga strana konstantno ima jednog kandidata + čuvene vreće.
  Čitava ova priča o BHRT je obično sranje, svako normalan bi zauvijek završio sa tom propagandnom mašinom Sarajeva.
  Kome vi iz SNSD pričate priču dok otimate srpskom narodu koru hljeba iz usta da bi poslali otete pare BHRT.
  Fuj lažovi, hranite BHRT jer vam odgovara.

Оставите одговор