Турци Аја Софију из музејске пребацили у џамијску фазу

Предсједник Турске Реџеп Таијип Ердоган потписао је данас декрет о враћању истанбулске Аја Софије у џамију након што је турски суд поништио владину уредбу из 1934. којом је некадашња византијска православна базилика, а потом, после пада Цариграда 1453. под османску власт, џамија, претворена у музеј.

петак, 10 јула, 2020 / 21:03

Ердоган је на свом Твитер налогу објавио декрет који је потписао и рекао да је донесена одлука да се контрола над џамијом Аја Софија преда вјерској дирекцији земље и поново отвори ради (муслиманског) богослужења, преноси Ројтерс.

Државни савјет Турске данас је поништио одлуку владе секуларне турске владе Кемал-паше Ататурка из 1934. године о претварању Аја Софије у музеј, јавља АП, преноси Танјуг.

Највиши административни суд у Турској донио је данас пресуду која омогућује влади да преобрати истанбулску Аја Софију, некадашњу византијску православну базилику која је после пада Цариграда 1453. године под Отоманску власт постала џамија, а која је сада музеј, у џамију у којој ће се вршити муслиманско богослужење.

Државни савјет Турске поништио је одлуку владе секуларне турске владе Кемал-паше Ататурка из 1934. године о претварању Аја Софије у музеј, јавља АП а преноси Танјуг.

Одлука би могла да појача тензије са сусједном Грчком, која је позвала Турску да задржи статус Аја Софије као музеја.

Намјера турских власти да Аја Софију поново претворе у џамију наишла је на оштре критике у свијету, укључујући САД и нарочито православних лидера.1 КОМЕНТАР