Свјетски фонд за заштиту дивљине код нас на кантоналном нивоу

Свјетски дан заштите животне средине обиљежава се ове године под слоганом „Вријеме је за природу“, а главна тема јесте очување биодиверзитета. Ми механички пресловљавамо, јер нам је најдраже кад WWF постане ЊЊФ..

петак, 5 јуна, 2020 / 20:35

Поводом овог датума, ЊЊФ Адриа истиче да је примарна улога заштићених подручја управо очување биолошке разноврности, али да се она често занемарује, док предност преузимају активности као што су масовна изградња, масовни туризам, шумарство и друге неодрживе активности.

То потврђују и у Кантоналној јавној установи за природна заштићена подручја Сарајево.

“У Заштићеним природним подручјима Кантона Сарајево јавља се конфликт између масовног развоја туризма и изградње непостојеће инфраструктуре која је потребна за одвиијање тог вида туризма. Изградња инфраструктуре односи се пре свега на изградњу хотела, ресторана и других капацитета за прихват туриста, што се негативно одражава на валоризоване природне вриједности заштићених подручја“, наводи директор ове јавне установе Осман Делић.

Босна и Херцеговина иначе је једна од водећих земаља у Еуропи по биолошкој разноликости. На релативном малом простору наше земље живи већина врста који настањују Еуропу. Осим еуропских врста, Босна и Херцеговина је позната и по ендемима, врстама које су екстремно везане за своје станиште и не могу да опстану нигдје другдје.

„ЊЊФ Адриа и Динарица се залажу за вишедимензионални приступ заснован на унапријеђењу јавних политика у вези управљања заштићеним подручјима и заштите биодиверзитета путем заговарачких активности али и подизања свијести о значају биодиверзитета и међу доносиоцима одлука. Наиме, одговорност доносиоца одлука за доношење или недоношење одлука у односу на заштиту природе мора бити повећана кроз ангажовање цивилног друштва и медија, а саме прилике за одрживи развој унутар и око заштићених подручја морају бити подједнако доступне свим члановима локалних заједница, са посебном пажњом посвећеној мање заступљеним групама као што су млади, жене, старији и националне мањине, што тренутно није случај“, истиче Златан Мусић из организације ЊЊФ Адриа/Динарица.
Мусић додаје да су заштићена подручја изложена разним притисцима, због чега њихово управљање често није у складу са принципима заштите природе и доводи до губитка биодиверзитета и природних вриједности. Један од основних модела смањења ових притисака јесте побољшање ефективности заштићених подручја, оснаживање цивилног друштва те повећање степена покривености заштићених подручја, којих је у БиХ у овом моменту не више од 3,5% укупне територије.1 КОМЕНТАР

  1. Умјесто да се постави питање шта ми радимо на заштити природе и биодиверзитета, ви се спрдате са њњф.

    Може ли мало мимо гледања на свијет из угла малог града.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *