Свјетска банка рекламира кредитну линију у доба свјетске пандемије (наравно код Срба латиницом)

Земље Европе и централне Азије могу користити финансијска и друга средства по убрзаној процедури као помоћ за ублажавање и превазилажење утицаја пандемије корона вируса (КОВИД-19), као дио почетног пакета хитног глобалног одговора, којег је данас одобрио Одбор директора Свјетске банке.

петак, 3 априла, 2020 / 11:02

(остатак маркетиншког саопштења из Свјетске банке пресловљавамо машински на српско писмо, усљед велике количине културно полтроничног писања страних ријечи у оригиналном облику, прим. Фронтал.РС)

Двадесет пет земаља широм свијета ће од Свјетске банке добити приближно 2 милијарде $ из овог првог круга помоћи у оквиру финансирања за ЦОВИД-19 по убрзаној процедури, што укључује и двије земље из регије Европе и централне Азије. Таџикистан ће добити 11.3 милиона $, а Киргистан 12,15 милиона $.

Поред тога, неколико земаља из регије добива подршку Свјетске банке из других облика финансирања, укључујући рану исплату или реструктурирање постојећих зајмова. У Киргистану је кроз Пројект јачања отпорности издвојено 9 милиона $ за набавку 20 комплетно опремљених амбулантних возила, мобилне опреме и личне заштите опреме. Румунија повлачи 400 милиона ЕУР (око 441 милион $) из посебне кредитне линије за катастрофе (ЦАД-ДДО). Казахстан реструктурира дио Пројекта социјалног и здравственог осигурања да би се 10 милиона $ искористило за критичну медицинску опрему. Арменија користи 3 милиона $ за финансирање опреме за интензивну његу и личне заштитне опреме за здравствене раднике на првој линији.

“Земље у цијелој регији Европе и централне Азије, као у другим дијеловима свијета, се суочавају са ванредним стањем у здравству, које има значајне социјалне и економске посљедице, какве не памтимо у скорије вријеме,” рекао је Цyрил Муллер, подпредсједник Свјетске банке за Европу и централну Азију. “Свјетска банка пружа одговор свим инструментима и финансијским средствима који су јој на располагању, да би помогла земљама у њиховим напорима на ублажавању утицаја на животе људи.”

Тренутно преко десет земаља из регије Европе и централне Азије разматра са Свјетском банком пројекте помоћи на ублажавању и превазилажењу утицаја пандемије ЦОВИД-19.

“Врло блиско сарађујемо са владама из цијеле регије на минимизирању губитака живота, јачању здравствених система и ублажавању економског утицаја” рекла је Анна Бјерде, предстојећа подпредсједница за регију Европе и централне Азије. “Овај први круг финансирања представља непосредне напоре да се данас спасе животи, а кроз наредне фазе ће се радити на очувању радних мјеста и сутрашњој егзистенцији.”

Досадашњим одговором Свјетске банке на ЦОВИД-19 у регији Европе и централне Азије су обухваћене сљедеће земље:

Таџикистан – 11,3 милиона $ финансијских средстава по убрзаном поступку ће помоћи проширивању капацитета за интензивну његу кроз опрему, потрошни материјал и обуку, као и пружању подршке за координацију и комуникацију с јавношћу. Такође ће се и најугроженија домаћинства заштитити путем привремене социјалне помоћи.

Киргистан – 12,15 милиона $ финансијских средстава по убрзаном поступку ће помоћи на покривању непосредних здравствених потреба, укључујући набавку медицинске опреме, личне заштитне опреме и комплета тестова, те опремању јединица интензивне његе. Поред тога, врши се реалокације 9 милиона $ из текућег Пројекта финансирања отпорности Киргистана за набавку 20 комплетно опремљених амбулантних возила, мобилне опреме за тимове за брзи одговор и личне заштитне опреме за медицинско особље на првој линији.
Румунија – Исплата 400 милиона ЕУР (око 441 милион $) ће помоћи земљи на повећању обухвата примарном здравственом заштитом, нарочито становништва које није довољно покривено услугама, те унапрјеђењу потрошње на здравствену заштиту.

Казахстан – 10 милиона $ пружа помоћ за набавку 236 респиратора, неопходних за лијечење све већег броја пацијената с потврђеном дијагнозом ЦОВИД-19 у подручјима Казахстана, а у плану је и осигурање додатног финансирања за још 123 респиратора.

Арменија – Са 3 милиона $ се финансира набавка опреме за интензивну његу и личне заштитне опреме за здравствене раднике као подршка за лијечење тешке акутне респираторне инфекције особа с потврђеном дијагнозом ЦОВИД-19.

Групација Свјетске банке издваја 14 милијарди $ као пакет по хитном поступку за јачање одговора на ЦОВИД-19 у земљама у развоју и скраћење времена опоравка. Непосредни одговор обухвата финансијска средства, савјете о политици и техничку помоћ за подршку земљама да се носе са здравственим и економским посљедицама пандемије. ИФЦ даје 8 милијарди $ финансијских средстава као помоћ приватним компанијама погођеним пандемијом за очување радних мјеста. ИБРД и ИДА стављају на располагање почетних 6 милијарди $ за здравствени одговор. Како земљама буде требала шира подршка, групација Свјетске банке ће распоредити до 160 милијарди $ током 15 мјесеци за заштиту сиромашних и угрожених, подршку пословним субјектима и јачање економског опоравка.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *