Сјећање на Порајмос у Јасеновцу

У Доњој Градини, дијелу система логора смрти хрватских усташа – Јасеновац, а који се налази на слободној територији, данас је одржан помен на невино пострадале Роме.

петак, 2 августа, 2019 / 12:58

Шта је Порајмoс?

„Порајмoс“ је за Роме (раме уз раме са појмом Самурдарипен) оно исто што је за Јевреје „Холокауст“ (односно „Шоа“), а за Јермене „Велики злочин“. Једна ријеч којом се означава покушај њиховог истребљења у прошлости, којом опомињу своје потомке, да им се тако нешто никада више не понови.

Иначе, Независна Држава Хрватска је на својој територији скоро у потпуности истријебила Роме, но они су се на Илиндан 2019. године скупили на спомен подручју Јасеновац – Доња Градина, донијели своју заставу и свима показали да их још увијек има и да се сјећају злочина над њима. Овај дан је одређен као централни Дан сјећања, поводом 02.08.1944. године, када је у једном дану убијено 2.897 Рома у концентрационом логору Аушвиц.

Једини народ, од свих који се скупљају у Јасеновцу, а који нема име за своје страдање је српски народ. Једини јавно предложен термин је Покољ, а још времена треба проћи док се Срби не усагласе. Можда баш онолико, колико ће требати да се на подручју Доње Градине изгради меморијални центар?

Његова основна полазишна линија мора бити ексхумација посмртних остатака жртава, те свијест да је и остатак спомен подручја са друге стране ријеке Саве такође баштина српског (али и ромског и јеврејског народа) те да неовисна Република Хрватска, тамо не може радити шта год јој је воља.

При том се мисли, прије свега, на фалсификовање повијести.

Напомена: Министарство за људска права и избјеглице нема појма

Већина медија данас је пренијела овакву формулацију, која је очигледно пристигла из Савјета министара у техничком мандату:

„Представници Министарства за људска права и избјеглице и Одбора за Роме при Савјету министара БиХ у техничком мандату, данас ће код спомен-обиљежја у Доњој Градини положити цвијеће и одати почаст невиним ромским жртвама Холокауста, након чега ће бити одржан и час историје.“

У овом часу историје треба скренути пажњу да је „Холокауст“ термин који се у историјској науци, али и у широј јавности, веже искључиво за страдање Јевреја.

Роми, како смо навели на почетку нашег текста, имају свој термин „Порајмос“ (исјецање, распарчавање), односно „Самурдарипен“ (масовно убиство, покољ); док Срби, а и то смо рекли, немају једну такву ријеч, па је преношење оваквих материјалних грешака у јавности због тога и могуће. (Цитат узет са сајта РТРС)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *