Шаровић: Додик је поздравио одлуку о смјени Поплашена, не вјерујем да ће одбити Шмита

Прије 20 година када је тадашњи предсједник Републике Српске Никола Поплашен смијењен од стране високог представника Карлоса Вестендорпа, Додик је јавно рекао да је Вестендорп донио – добру одлуку! – истакао је Мирко Шаровић, предсједник Српске демократске странке.

понедељак, мај 31, 2021 / 15:21

"Тада је, у изјави датој 13. марта 1999. године, срећан због тога што га је ОХР спасио, односно оставио у фотељи предсједника Владе РС, изјавио да високи представник има право да посеже за таквим одлукама, дословно изјавивши да је високи представник изнад устава ентитета!" – подсјетио је Шаровић.  

Он истиче да у изјаву Милорада Додика да наводно неће прихватити именовање Кристијана Шмита за високог представника у БиХ, нити било какве његове ингеренције, нажалост не вјерује, као ни у његову принципијалност коју никада није ни имао.

"Додик се увијек поводио личним а не општим интересима" – наглашава предсједник СДС-а.

Шаровић је казао да је Народна скупштина Републике Српске подржала Поплашена и гласала против смијене, али је одлука игнорисана и захваљујући управо тадашњем високом представнику Додик је остао предсједник Владе до јанура 2001. године.

"Његов СНСД приликом гласања био је уздржан и није подржао већину у НСРС да се ван снаге стави одлука високог представника о смијени тадашњег предсједника Републике Српске" – истакао је Шаровић и додао: "Позната је Додикова улога и у наредним годинама и упорно подилажење међународној заједници. Ешдаунов мандат на примјер, оцјењивао је као период у коме је "остварено доста помака", а сви знамо и како је и уз помоћ кога опет дошао на власт" – закључио је Шаровић.Оставите одговор