Прекогранично природољубље: У НП Сутјеска школе добијају контејнере за разврставање отпада

Национални парк "Сутјеска" организовао је данас, у оквиру пројекта "Прекогранична мрежа природног насљеђа", акцију чишћења школских дворишта, а обезбиједио је и нове контејнере са смеће за обје фочанске основне школе и Средњошколски центар.

понедељак, мај 31, 2021 / 15:35

У школска дворишта стигло је по осам контејнера у којима ће моћи да се разврста картон, папир, стакло, пластика и други отпад.

Уређујући школска дворишта ђаци из Фоче придружили су се вршњацима из 12 школа у Републици Српској и Србији у којима се пројекат проводи.

Директор Основне школе "Веселин Маслеша" Блашко Трифковић каже да знање о очувању животне средине ђаци стичу од првог разреда, те да ће пристигла помоћ много значити за одржавање чистоће школског дворишта.

"Можемо да се похвалимо да имамо једно од најчистијих школских дворишта. Посвећујемо велику пажњу одржавању дворишта и еко кутака, а планирамо да направимо и ботаничку башту како би наши ученици могли да се посвете екологији", рекао је Трифковић.

О животној средини брину и у Основној школи "Свети Сава", а замјеник директора ове образовне установе Душко Крсамновић каже да се труде да код ученика развијају свијест о значају заштите животне околине.

"У природи живимо, живимо са њом, живимо од ње и битно је да је чувамо како би нам живот био квалитетнији и здравље боље", поручио је Крсмановић.

У Националном парку "Сутјеска", који је уз београдски Шумарски факултет и "Србијашуме", носилац пројекта, истичу да овакве активности имају за циљ да код ученика подигну ниво свијести о значају заштите животне средине.

Координатор пројекта Мирјана Радовић наводи да су кроз пројекат обезбиједили едукативне табле, контејнере за одлагање смећа, као и материјал и опрему за чишћење.

"У свакој школи у Фочи је организована акција чишћења у којој је учествовао доста дјеце. Остали ученици укључени су кроз промотивне материјале и презентације, а све прати и онлајн кампања која је фокусирана на еколошке активности", рекла је Радовићева.

Национални парк "Сутјеска" организовао је и фото-конкурс за ученике на којем ће бити одабране наљепше пејзажне фотографије.

Аутори ће бити награђени, а шест побједничких фотографија наћи ће се на промотивним материјалима најстаријег националонг парка у БиХ.

Пројекат "Прекогранична мрежа природног насљеђа" вриједан је 506.000 евра, а суфинасира га ЕУ кроз прекогранични програм Србије и БиХ.

У оквиру пројекта отворен је Центар за научно истраживање и екологију на Тјентишту, који ће окупљати ђаке, студенте, професоре и научнике из Србије и БиХ, али и других земаља Европе и свијета.

Уз Национални парк "Сутјеска", пројектом су обухваћена и заштићена подручја у Србији, Парк природе "Златибор", Природни резерват Милешевска ријека, те пејзажи изванредних карактеристика "Камена гора" и "Озрен Јадовник".Оставите одговор