Предсједник вртића

Након вијести о преузимању хеликоптерског ваздухопловства РС, предсједник Републике Српске поново на себе преузима надлежности институција које већ постоје. Да ли он тим потезом признаје да оне не раде свој посао? Како јавља СРНА данас, предсједник Републике Српске Милорад Додик издвојиће из Буџета предсједника РС по 30 хиљада КМ за побољшање рада 32 вртића у […]

четвртак, 14 јула, 2011 / 15:59

Након вијести о преузимању хеликоптерског ваздухопловства РС, предсједник Републике Српске поново на себе преузима надлежности институција које већ постоје.

Да ли он тим потезом признаје да оне не раде свој посао?

Како јавља СРНА данас, предсједник Републике Српске Милорад Додик издвојиће из Буџета предсједника РС по 30 хиљада КМ за побољшање рада 32 вртића у исто толико општина у РС, што износи око 960.000 КМ. Предсједник ће дати по 60 хиљада КМ општинама које имају по два вртића, 180 хиљада КМ за реновирање четири вртића у Бијељини, 780 хиљада КМ за опремање два вртића у Бањој Луци, а по 250 хиљада за градњу два нова вртића у Требињу и Градишци.

Поставља се питање, чему служи новац који предсједник има у свом буџету и за шта би био искориштен да није одлучено да се расподијели вртићима. Ако у буџету институције Предсједника РС већ постоје вишкови новца, зашто он није раније распоређен министарствима која га требају?

Предсједник вртића

Предсједник Додик је нагласио да се на креирање посебне ставке у Буџету предсједника РС за предшколско образовање и васпитање одлучио зато што је "свега 10 одсто дјеце у РС обухваћено предшколским образовањем, зато што 20 општина у РС уопште немају предшколске установе и зато што локалне заједнице не посвећују довољно пажње овој области."

Дакле, институција Предсједник РС треба да уради нешто да се то промијени, а не министарство надлежно за ову област?

Несумњиво је да Додик сада жели да се прикаже као прави "вођа и отац нације", добротвор и Дјед Мраз, али он је био предсједник Владе, која ето, као што видимо, није много урадила да се проблеми које сада он сам као предсједник наводи, ријеше.

Ово је потврдила и Предсједник Предсједништва Удружења радника предшколских установа у РС Наташа Радуловић која је рекла да је чињеница да сва дјеца у РС не могу да добију мјесто у вртићу горући проблем РС који до сада готово нико није уважавао.

Додик је нагласио да ово нису астрономски износи, али да су износи који побољшавају стање и који ће омогућити да се изграде и опреме нови вртићи.

"У наредном периоду желимо да подстакнемо активности да у свакој од 20 општини које немају предшколске установе већ с јесени креирамо програм са локалним заједницама и уз помоћ Владе РС и јавног сектора у РС како бу у идућој години све те општине имале предшколске установе", рекао је Додик новинарима у Бањој Луци након састанка са директорима предшколских установа у РС.

До тада, министарство задужено за вртиће даје медијима баснословне суме новца, и јавно честита Водоводу Бања Лука, јер је за 86.000 КМ обезбиједио воду неким школама, a другима је министарство санирало бунаре и чатрње.

Помоћ и социјалним случајевима

Предсједник РС данас је нагласио да је имајући у виду нарасле потребе становништва РС кабинет предсједника Републике додијелио по 1.500 КМ новчане помоћи за 100 породица које су одабране у сарадњи са локалним службама социјалне заштите.

"Предшколски радници, малишани који су у предшколским установама РС и директори предшкослких установа у РС који су данас овдје први пут су доживјели да их прими један предсједник и да им помогне. То досад никад није било. Ми смо сви пресрећни јер ће свака наша установа добити дио средстава намјењених за нове вртиће, опрему или санацију а што ће побољшати услове у којима живимо и радимо", рекла је Радуловићева након састанка..

Она је нагласила би је се отварањем бар по једног вртића у свим општинама у РС обухват дјеце у предшколском васпитању и образовању повећао са 10 на 15 одсто.

Само у Бањој Луци на мјесто у вртићу чека око 1.400 малишана, али ће се тај број смањити већ у септембу опремањем два изграђена вртића у Крфској улици и Основној школи "Свети Сава" за које ће предсједник РС издвојити новац.

За то вријеме, неки медији увелико најављују смјену министара у другом мандату, међу којима је и Касиповић, затим премијера Александа Џомбића због лошег управљања Владом РС, чији министри су прошле недеље ишли баш код предсједника " на консултације".0 КОМЕНТАРА

  1. Draž, ja sam jedinica, to mi je najveći problem u životu :D, a ovo je moja sestra od tetke… veoma smo vezane, odrasle smo zajedno…

    Dobar je Lemi. Potrudio se i da im kupi dobre čokoladice, moje omiljene, kao da je znao. I što je najvažnije… vodio je računa da kupi polu-domaći tj. proizvod iz Srbije i da ne rasipa novac sa strane već da, ako ne može da ostane u kući, ostane bar u dvorištu.

    :D:D:D