Нема сагласности о Кукићу

Колегијум Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ није као комисија постигао сагласност о потврђивању именовања Славе Кукућа за предсједавајућег Савјета министара БиХ и данас ће се о томе посланици изјашњавати у другом кругу- рекао је данас предсједавајући Представничког дома Денис Бећировић Представнички дом у првом кругу гласања није подржао Кукића против чијег је именовања гласало 14 […]

четвртак, 14 јула, 2011 / 15:45

Колегијум Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ није као комисија постигао сагласност о потврђивању именовања Славе Кукућа за предсједавајућег Савјета министара БиХ и данас ће се о томе посланици изјашњавати у другом кругу- рекао је данас предсједавајући Представничког дома Денис Бећировић

Представнички дом у првом кругу гласања није подржао Кукића против чијег је именовања гласало 14 посланика – СНСД-а, СДС-а, ХДЗ-а БиХ, ХДЗ-а 1990 и Странке за БиХ, подршку му је дао 21 посланик, а суздржана је била посланик ПДП-а.

Колегијум није постигао сагласност ни о приједлогу закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ, па ће се и о томе посланици изјашњавати у другом кругу.

Посланици Представничког дома су у досадашњем засједању највише времена посветили дискусији о приједлогу закона о нерадним данима у вријеме вјерских празника у БиХ, који је у првом читању, а у који су уграђене и сугестије Међурелигијског вијећа.

Уставноправна комисија Представничког дома није подржала принципе овог закона и дала је негативно мишљење о њему.

Посланицима из Републике Српске спорна је одредница закона о обавези Српске и дистрикта Брчко да своје законе ускладе са овим законом.

Посланик СНСД-а Душанка Мајкић подсјетила је да Српска има закон о празницима и да јој овај на нивоу БиХ није потребан, али да је он намијењен запосленим у заједничким институцијама православне вјероисповјести, који, како је рекла, морају да узимају слободне дане или дане од годишњих одмора да би могли да прославе вјерске празнике.

Посланик СДС-а Александра Пандуревић подсјетила је да је ова област у надлежности ентитета и да би закон требао бити урађен у координацији са ентитетима.

Она је прочитала став Владе Републике Српске да не постоји основ за доношење овог закона у овом садржају као ни правни основ којим се обавезују ентитети и Брчко дистрикт да своје законе о празницима ускладе са овим законом.

Посланици странака потписница „платформе“, СДП и СДА, сматрају да овим законом требају да буду, осим вјерских, обухваћени и сви други празници на нивоу БиХ.

Посланик СДП Саша Магазиновић запитао је шта је са атеистима.

Посланици из хрватских странака залагали су се за усвајање приједлога закона у првом читању јер је то обавеза преузета потписивањем уговора БиХ са Светом столицом и Српском православном црквом, а да се његови недостаци исправљају у амандманској фази.

Овим законом предвиђено је за припаднике православне, католичке, исламске и јеврејске исповјести по пет нерадних дана за обиљежавање тачно одређених вјерских празника у току године.

За припаднике православне вјероисповијести одређен по један дан за Божић, за Светог првомученика и архиђакона Стефана, за Духове, за Велики петак и за Васкрс.

За припаднике католичке вјероисповијести овим законом одређен је по један дан за Богојављење, за Тијелово, за Узнесење Блажене Дјевице Марије или Велике Госпе, за празник Сви свети и за Божић.

За припаднике исламске вјероисповијести одређен је по један дан за Нову хиџретску/муслиманску годину, за дан рођења Мухамеда, за Рамазански бајрам и два дана за Курбански бајрам, док је за припаднике јеврејске вјероисповијести одређен по један дан за Сукот, за Шавуот, за Песах, за Рош Хашану (Нова година) и за Јом Кипур (Дан помирења).Оставите одговор